Pozole - tradycyjna zupa meksykańska

Pozole to tradycyjna zupa meksykańska, podawana głównie w wyjątkowych okazjach, np. z okazji meksykańskiego Święta Niepodległości.
/ 10.12.2013 07:00

Pozole to tradycyjna zupa meksykańska, podawana głównie w wyjątkowych okazjach, np. z okazji meksykańskiego Święta Niepodległości.

Przygotowuje się ją z ziaren specjalnej odmiany kukurydzy, zwanej cacahuazintle, z dodatkiem mięsa wieprzowego lub drobiowego. Cechą charakterystyczną tego dania jest to, że ziarna kukurydzy są uprzednio gotowane przez kilka godzin w słabym roztworze wapna, co sprawia, że ziarna tracą włóknista otoczkę, uwalniając składniki odżywcze. Proces ten nazywany jest nixtamalizacją. 

Pozole - tradycyjna zupa meksykańska

Istnieje wiele odmian regionalnych, dodatkowe składniki najczęściej podaje się osobno, każdy dobiera je sobie według indywidualnych upodobań. źródło: wikipedia

Przygotowanie zupy jest dość czasochłonne, ale można ja przygotować w dużych ilościach, dzięki czemu starczy na dłużej. Zobaczcie przepis na pozole z mięsa drobiowego:

Składniki:

  • włoszczyzna
  • 1 kg piersi z kurczaka
  • duża cebula
  • 1/4 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka oregano
  • 2 listki laurowe
  • puszka białej kukurydzy
  • 10 papryczek chilli
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na włoszczyźnie ugotować bulion warzywny. Piersi z kurczaka umyć, pokroić na małe kawałki, przyprawić sola, pieprzem, oregano i kuminem, zalać przecedzonym bulionem, tak aby całe mięso było przykryte. Zagotować, dodać pokrojoną w krążki cebulę, listki laurowe i dusić wszystko razem na małym ogniu, przez około 40 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać papryczki, kukurydzę i gotować na małym ogniu jeszcze przez 20 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA