Potrawy z grzybów- 5 najsmaczniejszych!

Przedstawiamy wam kilka ciekawych i bardzo smacznych przepisów na dania z grzybami: zupa krem z borowików, gulasz grzybowy, kotlety z kani, sos z podgrzybków, jajecznica z kurkami.

Sezon na leśne grzyby rozpoczęty. Przedstawiamy wam kilka ciekawych i bardzo smacznych przepisów na dania z grzybami: zupa krem z borowików, gulasz grzybowy, kotlety z kani, sos z podgrzybków, jajecznica z kurkami.

Potrawy z grzybami - 5 najsmaczniejszych!

Fot. Fotolia

Zbieranie grzybów jest w naszym kraju niezwykle popularne. Grzyby traktujemy niemal jak nasze dobro narodowe. W lasach najwięcej grzybów pojawia się u schyłku lata, a sezon na nie trwa aż do późnej jesieni. Z zebranych grzybów przyrządzamy nie tylko potrawy, ale suszymy je, marynujemy.

Jeszcze do niedawna panowało przekonanie, że grzyby nie posiadają żadnych cennych składników odżywczych. Obecnie teoria ta została zmieniona i uważa się, że w grzybach znajdują się cenne witaminy i mikroelementy. Więcej na temat wartości odżywczych grzybów znajdziesz w artykule: Grzyby: ich właściwości, zalety i zagrożenia

Zasady zbierania grzybów

Pamiętaj! Na grzybobranie dobrze jest wybrać się z doświadczonym grzybiarzem, wówczas będziemy mieć pewność, że przyrządzone z nich potrawy będą nie tylko smaczne, ale co najważniejsze, zdrowe. Zasady zbierania grzybów:

  • nigdy nie zbieraj grzybów, których nie znasz lub których nie jesteś pewien,
  • wybieraj grzyby gąbczaste a nie blaszkowate, do tych drugich należy większość grzybów trujących,
  • nie zbieraj młodych grzybów, w takich nie wykształciły się jeszcze charakterystyczne cechy, które umożliwiają rozpoznanie (w taki sposób bardzo często mylone są kanie z muchomorami sromotnikowymi),
  • odrzucaj grzyby stare, wodniste, one również mogą szkodzić,
  • nie wkładaj zebranych grzybów do plastikowych toreb, wówczas grzyby od razu się zaparzają i psują, grzyby najlepiej wkładać do koszyka lub wiaderka.

Więcej informacji na temat bezpiecznego grzybobrania znajdziesz w publikacjch: Skarby lasu - grzyby jadalne oraz Skarby lasu - grzyby niejadalne i trujące.

Grzyby są ciężkostrawne, mogą wywołać zaburzenia przewodu pokarmowego, dlatego też nie powinniśmy ich podawać małym dzieciom. Dla maluchów nawet niewielka ilość grzybów może być niebezpieczna.

5 bardzo smacznych przepisów na dania z grzybami:

 

Zupa krem z borowików

Krem borowikowy

Fot. Depositphotos

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 2 duże marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • por
  • 3 średnie ziemniaki
  • 60 dag borowików
  • śmietana 12%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • kostka rosołowa warzywna
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 2 kromki chleba tostowego do grzanek

Sposób przygotowania:

Gotujemy bulion warzywny z marchewki, pietruszki, selera, pora. Dodajemy kostkę rosołową. W połowie gotowania dodajemy ziemniaki.

Obrane i pokrojone pieczarki smażymy na odrobinie oliwy, dodajemy je do wywaru warzywnego i gotujemy wszystko na małym ogniu aż do miękkości warzyw.Chleb tostowy kroimy na małe kostki i rumienimy na patelni z odrobiną oliwy.

Gdy warzywa będą już miękkie odstawiamy zupę . Gdy trochę wystygnie dodajemy 2 łyżki oliwy i blendujemy całość na krem. Wstawiamy na ogień i ponownie zagotowujemy. Mąkę mieszamy ze śmietaną i wlewamy do gorącego kremu. Dokładnie mieszamy chwilę jeszcze gotując. Przyprawiamy do smaku i przelewamy na talerze. Posypujemy grzankami i dekorujemy śmietaną.

 

Gulasz z grzybów

Grzybowy gulasz

Fot. Depositphotos

Składniki:

  • 1 kg dowolnych grzybów
  • 2 cebule
  • 2 papryki kolorowe
  • pomidory krojone w puszce
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • olej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Oczyszczone i umyte grzyby pokroić w grube paski. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać grzyby, smażyć aż woda wyparuje. Następnie dodać pokrojoną w plastry paprykę i pomidory  zalewą. Dusić wszystko razem. Przyprawić, posypać posiekaną natką.

 

Kotlety z kani

Kotlety z kani

Fot. Depositphotos

Składniki:

  • kapelusze kani
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • bułka tarta
  • olej

Sposób przygotowania:

Kapelusze kani oczyścić, wypłukać i dobrze osączyć. Każdy kapelusz przyprawić solą i pieprzem, maczać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce tartej..Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

 

Sos z podgrzybków

Sos grzybowy

Fot. Depositphotos

Składniki:

  • 1/2 kg podgrzybków
  • cebula
  • masło
  • szklanka śmietany
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:

Grzyby dokładnie oczyścić, umyć. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę i dodać grzyby. Dusić około 20 minut. Następnie dodać śmietanę, przyprawy. W razie konieczności zagęścić. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ziemniakami lub kaszą.

 

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

Fot. Depositphotos

Składniki:

  • 9 jajek
  • koszyczek kurek
  • 1 duża cebula
  • 3 duże łyżki śmietany
  • szczypiorek
  • sól, pieprz
  • masło

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie czyścimy, myjemy. Na rozgrzanym maśle podsmażamy cebulkę. Następnie dodajemy kurki i dusimy pod przykryciem przez około15 minut.

Jajka roztrzepujemy w miseczce ze śmietaną. Wrzucamy do nich połowę posiekanego szczypiorku.Wlewamy do grzybów. Przyprawiamy i posypujemy resztą szczypiorku.

Zobacz też: Grzyby duszone w śmietanie

SKOMENTUJ (3)
Wigilijne paszteciki - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (3)
kitek12/3 lata temu
Uwielbiam grzyby a szczególnie kurki :)