Polędwica na śmietanie

Umyte, osuszone mięso naszpikowane kawałkami słoniny, osolone i opieprzone smażymy na oleju ze wszystkich stron, aż będzie brązowe.
/ 09.03.2009 10:45

Składniki

  • 800 g polędwicy wołowej,
  • 3 plastry słoniny,
  • sól, pieprz i olej;

  • 1 marchewka,
  • 1 pietruszka,
  • ¼ selera,
  • 1 cebula,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 ziaren pieprzu,
  • 1 łyżeczka tymianku,
  • 1 listek bobkowy,
  • 1 cytryna,
  • 1 łyżeczka octu,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 2 łyżki mąki,
  • 2 łyżki masła,
  • 200 ml śmietany słodkiej

Sposób przygotowania

Umyte, osuszone mięso naszpikowane kawałkami słoniny, osolone i opieprzone smażymy na oleju ze wszystkich stron, aż będzie brązowe. Na tym samy oleju smażymy posiekaną cebulkę, a po kilku minutach dodajemy startą na grubych oczkach włoszczyznę. Podsmażamy, z powrotem wkładamy mięso na patelnię, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy, pokrojoną w plastry cytrynę, ocet i dusimy do miękka. W razie potrzeby dolewamy wody i obracamy polędwicę (można przełożyć do gorącego pieca i zapiekać). Gotowe mięso wyjmujemy na talerz, z włoszczyzny wybieramy ziele, pieprz i listek laurowy, miksujemy i łączymy z zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Podlewamy wody i dusimy ok. 20 minut. Na koniec dolewamy ostrożnie śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym. Pokrojone na plastry mięso podgrzewamy w sosie i podajemy na głębokim talerzu.

Redakcja poleca

REKLAMA