Składniki
- 800 g polędwicy wołowej,
- 3 plastry słoniny,
-
sól, pieprz i olej;
- 1 marchewka,
- 1 pietruszka,
- ¼ selera,
- 1 cebula,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 ziaren pieprzu,
- 1 łyżeczka tymianku,
- 1 listek bobkowy,
- 1 cytryna,
- 1 łyżeczka octu,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżki mąki,
- 2 łyżki masła,
- 200 ml śmietany słodkiej
Sposób przygotowania
Umyte, osuszone mięso naszpikowane kawałkami słoniny, osolone i opieprzone smażymy na oleju ze wszystkich stron, aż będzie brązowe. Na tym samy oleju smażymy posiekaną cebulkę, a po kilku minutach dodajemy startą na grubych oczkach włoszczyznę. Podsmażamy, z powrotem wkładamy mięso na patelnię, podlewamy wodą, dodajemy przyprawy, pokrojoną w plastry cytrynę, ocet i dusimy do miękka. W razie potrzeby dolewamy wody i obracamy polędwicę (można przełożyć do gorącego pieca i zapiekać). Gotowe mięso wyjmujemy na talerz, z włoszczyzny wybieramy ziele, pieprz i listek laurowy, miksujemy i łączymy z zasmażką przygotowaną z mąki i masła. Podlewamy wody i dusimy ok. 20 minut. Na koniec dolewamy ostrożnie śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem cytrynowym. Pokrojone na plastry mięso podgrzewamy w sosie i podajemy na głębokim talerzu.