Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 50 ml mleka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 1 szczypta soli,
- 1 szczypta pieprzu
- 50 g twarogu
- 100 g śmietany 18-procentowej
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 150 g wędzonego boczku
- 4 łyżki szczypiorku
Sposób przygotowania:
Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaję zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą. Z masy odciskam wodę i zalewam wrzącym mlekiem. Następnie dodaję jajka, mąkę. Na końcu doprawiam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam, formuję placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Plastry wędzonki podsmażam na suchej patelni do zrumienienia. Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażoną wędzonkę. Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuję posiekanym szczypiorkiem.
Autor: Mycha.
Zobacz także inne przepisy z działu Kuchnia polska