Plince z pomoćką

Plince z pomoćką to typowo mazurska potrawa, jest sycąca i pyszna.
Plince z pomoćką - jarskie placki z sosem i szczypiorkiem.
/ 19.09.2011 12:18
Plince z pomoćką to typowo mazurska potrawa, jest sycąca i pyszna.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 cebula
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli,
  • 1 szczypta pieprzu
  • 50 g twarogu
  • 100 g śmietany 18-procentowej
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 g wędzonego boczku
  • 4 łyżki szczypiorku

Sposób przygotowania:

Twaróg rozgniatam z kwaśną śmietaną, dodaję zmiażdżony czosnek i drobno posiekaną cebulę. Wszystkie składniki mieszam dokładnie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Odstawiam. Ziemniaki obieram i ścieram na tarce na drobnych oczkach wraz z cebulą. Z masy odciskam wodę i zalewam wrzącym mlekiem. Następnie dodaję jajka, mąkę. Na końcu doprawiam solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszam, formuję placki i smażę na rozgrzanym tłuszczu na patelni z dwóch stron na złoty kolor. Plastry wędzonki podsmażam na suchej patelni do zrumienienia. Pomiędzy usmażone placuszki wkładam podsmażoną wędzonkę. Przed podaniem polewam placuszki sosem, całe danie posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Autor: Mycha.

Zobacz także inne przepisy z działu Kuchnia polska

Redakcja poleca

REKLAMA