Placek po węgiersku

Z ciasta smażymy placki ziemniaczane. Duże, na całą patelnię i dość grube.

Składniki

Placki:
  • ziemniaki

     

  • mąka
  • jajko

  • sól
  • cebula (w kosteczkę)
Sos z mięsem:
  • 1 kg wołowiny lub wieprzowiny
  • 3 liście laurowe
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 2 sosy do pieczeni ciemnej (knorr)
  • przyprawa do mięsa mielonego (2 łyżki stołowe)
  • sól
  • 1 ząbek czosnku
  • margaryna
  • pieprz
  • maggi
  • mąka
  • woda
  • ser

Sposób przygotowania

Z ciasta smażymy placki ziemniaczane. Duże, na całą patelnię i dość grube.

Mięso kroimy w kosteczkę, następnie posypujemy przyprawą do mięsa mielonego.
Całość wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, a następnie dodajemy liść laurowy oraz ziele angielskie. Solimy oraz pieprzymy. Całość podpiekamy, a następnie dolewamy wody aby mięso się dusiło. Dodajemy przeciśnięty czosnek. Gdy mięso będzie już mięciutkie a woda odparuje całość znowu podpiekamy.

Następnie dolewamy zimnej wody, mieszamy wszystko, a następnie wsypujemy dwie paczki sosu do pieczeni (należy pamiętać aby woda nie była wrząca). Mieszamy wszystko do momentu aż sos zgęstnieje. Jeżeli sos okaże się zbyt rzadki możemy do garnuszka wsypać mąkę i dokładnie wymieszać z wodą. Sporządzony roztwór wlewamy powoli ciągle mieszając aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Jeżeli sos tego wymaga magujemy,pieprzymy (wg uznania)

Placek kładziemy na talerzu polewamy sosem z kawałkami mięsa, przykrywamy znowu plackiem i znowu polewamy sosem z kawałeczkami mięsa. Całość posypujemy startym żółtym serem.

Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (37)
/2 lata temu
widocznie polki.pl tak gotuja wstyd!!
/2 lata temu
z tego co widzę ludzie komentują ten artykuł od 2007 roku :) więc jeszcze wtedy portal nie nazywał się polki.pl - JAKBY CO :)
/6 lat temu
katastrofa!!!! po co tak kombinowac jak ktos lubi jesc chemie lepiej kupic od razu gotowe w proszku "placki po wegiersku" chyba nawet od knura albo winiar i na koniec polać ketchupem!!!!!!!! tylko to nie jest gotowanie prosze bez takich przepisów!!!!
POKAŻ KOMENTARZE (34)