Pizza z cukinią i kozim serem - przepis

Pizza z warzywami to świetny pomysł na obiad o każdej porze roku! Podajemy przepis na pizzę z cukinią, kozim serem i ziołami.
/ 13.06.2014 10:02

pizza z cukinią i kozim serem

Fot. Fotolia

Pizza to danie niezwykle uniwersalne – najczęściej kojarzy się z tradycyjną, prostą kompozycją kilku popularnych składników, tworzącą smakowitą całość o dość przewidywalnym smaku. Jednak pizza przy odrobinie fantazji może stać się wykwintną potrawą, którą z dumą można serwować także bardzo wymagającym gościom. Poniżej przepis na wyśmienitą pizzę z cukinią, kozim serem i ziołami, która nie tylko urzeka smakiem, ale także jest widowiskowym kulinarnym dziełem, zachwycającym podniebienie i cieszącym oczy.

Pizza z cukinią i kozim serem

Składniki dla 4 osób: 

  • 300 g ciasta na pizzę
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 300 g cukinii
  • 400 g koziego sera
  • 20 g szczypiorku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • listki świeżej bazylii
  • oregano

Sposób przygotowania:

  1. Cukinię wraz ze skórką pokroić na cieniutkie plasterki, włożyć do półmiska i doprawić solą i pieprzem.
  2. W misce zmieszać ser kozi z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki, które następnie zawinąć w plasterki cukinii.
  3. Ciasto na pizzę rozwałkować formując kilka mniejszych pizz.
  4. Na spód ciasta wyłożyć przecier pomidorowy (np. Valfrutta), posypać oregano, a na wierzch ułożyć kilka rolek z cukinią i serem.
  5. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C około 20 minut. Całość udekorować listkami bazylii.

Pizza w małych porcjach świetnie sprawdzi się jako przekąska, jeśli zrobimy jej więcej – może służyć jako śródziemnomorskie, fantastycznie podane danie główne.

Źródło: Materiały prasowe www.indexfood.pl

Zobacz także: Czy pizza może być fit?

Redakcja poleca

REKLAMA