Fot. Fotolia
Pizza to danie niezwykle uniwersalne – najczęściej kojarzy się z tradycyjną, prostą kompozycją kilku popularnych składników, tworzącą smakowitą całość o dość przewidywalnym smaku. Jednak pizza przy odrobinie fantazji może stać się wykwintną potrawą, którą z dumą można serwować także bardzo wymagającym gościom. Poniżej przepis na wyśmienitą pizzę z cukinią, kozim serem i ziołami, która nie tylko urzeka smakiem, ale także jest widowiskowym kulinarnym dziełem, zachwycającym podniebienie i cieszącym oczy.
Pizza z cukinią i kozim serem
Składniki dla 4 osób:
- 300 g ciasta na pizzę
- 500 g przecieru pomidorowego
- 300 g cukinii
- 400 g koziego sera
- 20 g szczypiorku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
- listki świeżej bazylii
- oregano
Sposób przygotowania:
- Cukinię wraz ze skórką pokroić na cieniutkie plasterki, włożyć do półmiska i doprawić solą i pieprzem.
- W misce zmieszać ser kozi z posiekanym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Z tak przygotowanej masy uformować małe kuleczki, które następnie zawinąć w plasterki cukinii.
- Ciasto na pizzę rozwałkować formując kilka mniejszych pizz.
- Na spód ciasta wyłożyć przecier pomidorowy (np. Valfrutta), posypać oregano, a na wierzch ułożyć kilka rolek z cukinią i serem.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 °C około 20 minut. Całość udekorować listkami bazylii.
Pizza w małych porcjach świetnie sprawdzi się jako przekąska, jeśli zrobimy jej więcej – może służyć jako śródziemnomorskie, fantastycznie podane danie główne.
Źródło: Materiały prasowe www.indexfood.pl
Zobacz także: Czy pizza może być fit?