POLECAMY

Pilaw

Słynna potrawa ze Wschodu!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pilaw
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki białego, długoziarnistego ryżu
  • 3 łyżki masła
  • cebula
  • ok. 3,5 szklanki rosołu
  • 5 dag drobnych rodzynek
  • łyżka orzeszków pinii
  • sól
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pilaw!

  1. Ryż dokładnie wypłucz, zalej wrzącą wodą, odstaw na 15 min, odcedź.
  2. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę.
  3. W garnku rozgrzej masło, wsyp cebulkę, lekko ją zrumień.
  4. Wlej rosół, zagotuj.
  5. Dodaj ryż, wymieszaj, gotuj 15 minut.
  6. Zmniejsz ogień, dodaj opłukane rodzynki, gotuj dalej 15 minut, co jakiś czas zamieszaj.
  7. Dopraw solą, posyp podprażonymi orzeszkami.

Zobacz inne dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)