Pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Poznajcie przepis Piotra Ceranowicza na pyszne pierogi z kaszą gryczaną i serem feta. Będą idealne na jesienny obiad lub kolację!

Poznajcie przepis Piotra Ceranowicza na  pyszne pierogi z kaszą gryczaną i serem feta. Będą idealne na jesienny obiad lub kolację!

Pierogi z kaszą gryczaną i fetą

Gotowane lub podsmażone - wyśmienite w obu wariantach, fot. materiały prasowe Lubella

Pierogi z kaszą gryczaną i serem feta - przepis

Składniki:

• 600 g mąki,
• 300 ml gorącej wody,
• 30 g rozpuszczonego masła,
• 2 torebki kaszy gryczanej,
• 5 białych cebul,
• 250 g sera feta,
• 3 ząbki czosnku,
• 200 g wędzonego boczku,
• pęczek pietruszki,
• kwaśna śmietana 18 %,
• czarnuszka,
• olej,
• sól, pieprz.

Przygotowanie:

  • Kaszę gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu a następnie studzimy. Z mąki, gorącej wody (około 60 stopni) i masła oraz szczypty soli wyrabiamy elastyczne ciasto. Foliujemy i odstawiamy by odpoczęło.
  • Cebule siekamy drobno i smażymy na oleju z odrobiną soli, aż się zezłoci. Boczek kroimy w drobną kostkę i smażmy, aż będzie rumiany.
  • Kaszę mieszamy z serem feta, siekaną natką, ¾ cebuli, boczkiem oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Doprawiamy do smaku.
  • Ciasto wałkujemy i formujemy pierożki nadziewając je farszem z kaszy. Gotujemy pierożki do momentu aż wypłyną. Można je również po ugotowaniu obsmażyć, by były chrupiące.
  • Podajemy z kwaśną śmietaną, cebulką i posypane czarnuszką.

Smacznego!

* W przepisie użyto mąki Lubella Puszysta poznańska i Kaszy Gryczanej Lubella

Zobacz też: Pierogi z kaszą gryczaną i suszonymi grzybami

W oparciu o materiał prasowy marki Lubella

Redakcja poleca

REKLAMA