Pierogi z ciasta jogurtowego z warzywnym farszem

To danie prosto z Indii!

Weronika Kwaśniak / 5 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Pierogi z ciasta jogurtowego z warzywnym farszem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 10 dag masła klarowanego
  • szklanka gęstego jogurtu
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Farsz:

  • 3 łyżki oleju
  • 5 cm kawałek imbiru
  • 6 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili
  • łyżka curry
  • po 1,5 szklanki różyczek kalafiora, brokułów, ugotowanych i pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • cebula
  • czerwona papryczka
  • szklanka bulionu z kurczaka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pierogi z ciasta jogurtowego!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, owiń w folię i odstaw na godzinę do lodówki.
  2. Na oleju przesmaż posiekany imbir, czosnek oraz chilli i curry.
  3. Dodaj różyczki kalafiora i brokułów, pokrojoną cebulę oraz paprykę.
  4. Wlej bulion, gotuj, aż płyn odparuje.
  5. Dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem.
  6. Ciasto podziel na 12 kulek.
  7. Każdą rozwałkuj na grubość 5 mm. Przekrój na pół.
  8. Każdą połówkę złóż w kształt rożka i zlep.
  9. Rożki nadziej farszem, tak, aby od góry został zapas ciasta.
  10. Wolne brzegi załóż na siebie i zlep.
  11. Pierożki smaż w głębokim oleju na mocno złoty kolor.

Zobacz więcej przepisów na pierogi:

Waniliowe pierogi - przepis
Jak zrobić chinkali - gruzińskie pierogi z mięsem
Smażone pierogi ziemniaczane - przepis
Jak zrobić pierogi z mięsem?
Przepis na pierogi z kurczakiem
Kruche pierogi z mięsem - przepis

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)