POLECAMY

Puszyste placuszki pancakes prosto z USA: zobacz przepis na amerykańskie naleśniki!

Amerykańskie naleśniki (pancakes) to pomysł na przygotowanie pysznych, puszystych placuszków!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
Puszyste placuszki pancakes prosto z USA: zobacz przepis na amerykańskie naleśniki! fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Pancakes, czyli naleśniki amerykańskie, to rodzaj puszystych placuszków. Tradycyjnie serwuje się je polane syropem klonowym, ale można je podawać identycznie jak polskie naleśniki: z dżemem, polewą czekoladową, orzeszkami, bitą śmietaną lub świeżymi owocami. Naleśniki amerykańskie świetnie smakują też bez żadnych dodatków, obsypane tylko cukrem pudrem. Bardzo ważne jest to, aby pancakes smażyć na suchej patelni, bez żadnego tłuszczu - w tym celu najlepiej wybrać tę z nieprzywierającą powłoką.

Przepis na pancakes (naleśniki amerykańskie)

Składniki na podstawową wersję pancakes to:

  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 szklanki mleka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 80 g roztopionego masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dodatki do serwowania pancakes: owoce, posypki, syrop klonowy lub inne.

Jaki jest przepis na naleśniki amerykańskie? W misce połącz sypkie składniki - przesiej mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj. Roztrzep jajka, połącz je z roztopionym masłem oraz mlekiem. Teraz połącz suche składniki z masą jajeczną. Wymieszaj lub zmiksuj, aż masy się połączą.

Pancakes smaż na suchej patelni, aż będą złote z obu stron. Uważaj przy przekręcaniu! Naleśniki amerykańskie serwuj z ulubionymi dodatkami: masłem orzechowym, świeżymi owocami, syropem klonowym albo bitą śmietaną.

Zobacz więcej przepisów kuchni amerykańskiej

Przepis na pancakes czekoladowe

Oto składniki na naleśniki amerykańskie o smaku czekoladowym:

  • szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 80 g masła,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Jak zrobić czekoladowe pancakes? Mąkę przesiej do miski, połącz z cukrem, solą, kakao, proszkiem do pieczenia, wszystko razem zmiksuj. Do masy wbijaj jajka i miksuj. Teraz dodaj roztopione masło i mleko, ponownie wymieszaj. Na samym końcu dodaj posiekaną lub startą na tarce czekoladę. Masę zmieszaj.

Pancakes czekoladowe smaż na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni naleśnika pojawią się małe pęcherzyki powietrza, to nieomylny znak, że należy go przekręcić na drugą stronę. Gotowe naleśniki amerykańskie serwuj z syropem klonowym, owocami, bitą śmietaną lub ulubionymi posypkami.

Z czym serwować naleśniki amerykańskie?

Z czym będą najlepiej smakować kultowe pancakes? Amerykanie zazwyczaj w wersji śniadaniowej serwują je z jagodami, masłem połączonym z miodem, syropem klonowym albo bitą śmietaną w zestawieniu z owocami. W USA pancakes bywają również dodatkiem do dania obiadowego - wtedy podaje się je z chrupiącym bekonem lub sadzonym jajkiem.

Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)