Jak zrobić puszyste pancakes? Lepsze niż te z restauracji!

pancakes - jak zrobić fot. Adobe Stock
Pancakes to pomysł na przygotowanie pysznych, puszystych placuszków! Zrobisz je nie tylko na słodko, ale również na słono. Zobacz, co zrobić, aby zawsze wyszły idealne!
Weronika Kwaśniak / 16.06.2020 10:18
pancakes - jak zrobić fot. Adobe Stock

Pancakes to rodzaj placuszków, które Amerykanie podają zarówno na słodko jak i na słono. Od naszych naleśników różnią się przede wszystkim tym, że są bardziej puszyste i tym, że przygotowywane są na bazie maślanki.

Sp​is treści:

  1. Przepis na pancakes
  2. Przepis na wersję czekoladową
  3. Z czym podawać pancakes?
  4. Czym pancakes różnią się od naleśników?
  5. Dlaczego pancakes nie wyrastają?
  6. Co dodać zamiast maślanki?

Przepis na pancakes (naleśniki amerykańskie)

Składniki na podstawową wersję to:

  • 2 jajka,
  • 1 i 1/2 maślanki,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • dodatki do serwowania: owoce, posypki, syrop klonowy lub inne.

Sposób przygotowania:

  1. W misce połącz sypkie składniki - przesiej mąkę, sól, proszek do pieczenia i cukier. Wymieszaj.
  2. Roztrzep jajka, połącz je z roztopionym masłem oraz mlekiem.
  3. Teraz połącz suche składniki z masą jajeczną.
  4. Wymieszaj lub zmiksuj, aż masy się połączą.
  5. Smaż na suchej patelni, aż będą złote z obu stron. 
  6. Serwuj pancakes z ulubionymi dodatkami: masłem orzechowym, świeżymi owocami, syropem klonowym albo bitą śmietaną.

Przydatne gadżety do robienia naleśników:

przepis na pancakes
fot. Adobe Stock

Pancakes w wersji czekoladowej

Składniki:

  • 1 i 1/2 maślanki,
  • 2 jajka,
  • 50 g masła,
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 1/2 szklanki posiekanej czekolady,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej do miski, połącz z cukrem, solą, kakao, proszkiem do pieczenia, wszystko razem zmiksuj.
  2. Do masy wbijaj jajka i miksuj. Teraz dodaj roztopione masło i mleko, ponownie wymieszaj.
  3. Na samym końcu dodaj posiekaną lub startą na tarce czekoladę. Masę zmieszaj.
  4. Smaż pancakes na rozgrzanej patelni. Gdy na powierzchni naleśnika pojawią się małe pęcherzyki powietrza, to nieomylny znak, że należy go przekręcić na drugą stronę.
  5. Serwuj z syropem klonowym, owocami i bitą śmietaną.

przepis na pancakes czekoladowe
fot. Adobe Stock

Z czym podawać pancakes?

Amerykanie zazwyczaj w wersji śniadaniowej podają je z jagodami, masłem połączonym z miodem, syropem klonowym albo bitą śmietaną w zestawieniu z owocami. W USA bywają również dodatkiem do dania obiadowego - wtedy podaje się je z chrupiącym bekonem lub sadzonym jajkiem.

Również na śniadanie możesz przygotować pancakes w wersji wytrawnej. Przyda się serek śmietankowy, pokrojona szynka oraz szczypiorek.

Czym pancakes różnią się od zwykłych naleśników?

Tradycyjne naleśniki są cienkie i mogą być wyrabiane zarówno z mąki pszennej, jak i orkiszowej, żytniej, owsianej lub mieszanki ryżowej z gryczaną lub jaglaną. Ciasto musi być odpowiednio rzadkie, aby móc rozlać je po całej patelni.

Pancakes przyrządzane są z mąki pszennej lub z tej dostępnej poza granicami kraju, typu „self raising flour” co oznacza, że nie musisz dodawać już nic, aby pięknie wyrosły. Do ogólnodostępnej dodaj proszek do pieczenia i/lub sodę oczyszczoną, aby dobrze wyrosły i były pulchne.

Ciasto do pancakes jest 2-krotnie gęstsze, aby mogło utrzymać niewielki rozmiar i nie rozlać się po całej powierzchni patelni. Na masę wykorzystuje się masło, maślankę oraz ubite jajka, aby uzyskać odpowiednią konsystencję.

przepis na pankejki
fot. Adobe Stock

Dlaczego pancakes nie wyrastają?

Nieodpowiednie proporcje to nie jedyna z przyczyn płaskich i nierównych placków. Zobacz, co mogło zawieść i jak się przed tym uchronić następnym razem:

  1. Sprawdzaj świeżość proszku do pieczenia. Unikaj zwietrzałego i przeterminowanego produktu – jego właściwości z pewnością odbiegają daleko od ideału.
  2. Na początku dobrze wymieszaj wszystkie suche składniki przed dodaniem mokrych. To zabezpieczy przed powstawaniem grudek oraz zmniejszy ryzyko powstawania nieestetycznych surowych kawałków mąki w cieście.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki tylko do momentu połączenia. Nie miksuj zbyt długo i na gładko. Pozwól ciastu „odpocząć” po wyrabianiu, aby miało czas na wyrośnięcie przed smażeniem.

Co dodać zamiast maślanki?

Kwasy pojawiające się w maślance, nadają puszystości i pozwalają na to, aby ciasto na pancakes było lepiej napowietrzone. Jeżeli nie masz możliwości, aby ją wykorzystać, możesz użyć:

  1. Substytutem może być domowy kefir, które ma podobne właściwości. Zawiera jednak mniejszą ilość tłuszczu, który jest dodatkowo nośnikiem smaku.
  2. 1 szklanka mleka w połączeniu z łyżeczką octu zastąpi maślankę. Amerykańskie naleśniki nie będą tak puszyste jak oryginalne, ale skutecznie napowietrzą się i będą lżejsze.

Więcej przepisów:
Jak przygotować dietetyczne naleśniki i nie rezygnować z ulubionego dania? Pomysły na naleśniki na słodko i wytrawnie
 

Redakcja poleca

REKLAMA