Składniki:
- 50 g cukru pudru
- 250 g mąki
- 70 g masła
- 350 ml mleka
- 2 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- pół płaskiej łyżeczki soli
- syrop klonowy
Sposób przygotowania:
Roztrzepać jajka i dodać do mleka. Połączyć dokładnie w dużej misce z resztą składników,(np. elektryczną trzepaczką) na końcu dodając rozpuszczone masło. Odstawić w ciepłe miejsce na kilkanaście minut, by ciasto lekko zaczęło rosnąć - powinny się zrobić pęcherzyki na powierzchni. Smażyć z obu stron na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na średnim ogniu - odwracać delikatnie drewnianą łopatką. Z podanych proporcji wychodzi ok12-13 średniej wielkości puszystych naleśników. Podawać z syropem klonowym, miodem, lub inna słodka polewą.
Autor: Thegrooba.
Zobacz też inne przepisy: Kuchnia amerykańska