Paella z owocami morza

Pyszne hiszpańskie danie: paella z owocami morza!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Paella z owocami morza
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 600 ml bulionu
  • 1/3 szklanki białego wina
  • pierś z kurczaka
  • 25 dag różnych owoców morza - krewetek, muli, itp.
  • 1,5 szklanki ryżu
  • czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 1/2 młodej cukinii
  • 20 dag pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • olej
  • 1/2 łyżeczki curry
  • sól
  • pieprz
Krewetki smażone - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na paellę z owocami morza! To pyszne danie przeniesie cię prosto na Półwysep Iberyjski - słoneczny smak Hiszpanii!

  1. Mięso umyj, osusz i pokrój.
  2. Dopraw solą, curry, papryką i pieprzem.
  3. Czosnek, papryczkę oraz cebulę posiekaj w drobną kosteczkę.
  4. Cukinię pokrój.

Chorizo hiszpańskie - przepis

  1. Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy.
  2. Podsmaż kurczaka, aż stanie się złocisty.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej ponownie odrobinę oleju lub oliwy.
  4. Dodaj paprykę i cukinię, smaż przez około 3-4 minuty.
  5. Dodaj pozostałe warzywa, wlej wino, wymieszaj i gotuj przez mniej więcej 2 minuty, aż wino wyparuje.

Hiszpańska crema catalana - przepis

  1. Po chwili wsyp ryż i cały czas mieszając, smaż przez 3 minuty. Uważaj, aby ryż nie przywarł do patelni!
  2. Wlej na patelnię bulion, wszystko doprowadź do wrzenia.
  3. Po 12 minutach dodaj kurczaka i lekko wymieszaj.
  4. Zmniejsz ogień, przykryj patelnię pokrywką i gotuj jeszcze chwilę.
  5. Następnie ułóż na ryżu owoce morza, ponownie przykryj i gotuj mniej więcej 12 minut, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie naprawdę miękki.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)