Naleśniki - przysmak z kuchnii francuskiej

Ficelle picarde to jeden z klasyków regionalnej kuchni francuskiej. Danie składa się z cienkich naleśników rolowanych z plastrami szynki z grzybami i zapiekanych z kremowym sosie. Gorące, z lekko brązową aromatyczną skórką są wspaniałym obiadem lub lekką kolacją.
/ 15.05.2009 08:40

Kuchnia francuska: Przysmak z PikardiiFicelle picarde to jeden z klasyków regionalnej kuchni francuskiej. Danie składa się z cienkich naleśników rolowanych z plastrami szynki z grzybami i zapiekanych z kremowym sosie. Gorące, z lekko brązową aromatyczną skórką są wspaniałym obiadem lub lekką kolacją.

Obok pasztetu z kaczki, zupy marchwiowej, słodkich makaroników z Amiens oraz słynnego bitego ciasta, to niekwestionowany specjał kulinarny z Pikardii. Ostatnio danie przeżywa swój renesans w restauracjach na całym świecie.

Ficelle picarde
Naleśniki:

  • 250 ml mleka,
  • 125 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 30 g stopionego masła,
  • sól, pieprz

Nadzienie:

  • 200 g zmielonych pieczarek,
  • 6 plastrów szynki,
  • 120 g startego żółtego sera (tradycyjnie Gruyere),
  • 150 ml śmietanki,
  • 2 szalotki,
  • odrobina soku z cytryny,
  • 20 g masła,
  • sól, pieprz

Pieczarki skrapiamy sokiem z cytryny i dodajemy szczyptę soli. Szalotki podsmażamy na maśle. Dodajemy grzyby, sól i pieprz i smażymy ok. 4 minut. Dolewamy 50 ml śmietanki i odstawiamy na 2 godziny.
Łączymy wszystkie składniki ciasta naleśnikowego, dokładnie mieszamy i smażymy 12 placków na beztłuszczowej patelni. Odstawiamy na 2 godziny.
Na każdy naleśnik wykładamy ½ plastra szynki i 1-2 łyżki pieczarek, zwijamy w ruloniki. Do żaroodpornego naczynia dolewamy nieco śmietanki na dno i układamy naleśniki starając się zawijać końcówki lekko do góry. Zalewamy resztą śmietanki, posypujemy startym serem i zapiekamy w temperaturze 220 stopni, ok. 10 minut.
 

Redakcja poleca

REKLAMA