Naleśniki na pikantnie

Wszystkie składniki muszą być posiekane w kosteczkę 0,5x0,5 cm. W garnku najlepiej z nieprzywierającym dnem kolejno: kurczaka smażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie, później do tego dorzucić cebulkę i podsmażyć na złoto, czosnek dosłownie wrzucić sekundkę, a następnie dodać pieczarki oraz pół szklankę wody i poczekać aż odparuje woda, następnie dodać paprykę i przyprawy.
/ 19.10.2006 10:57

Składniki

Na naleśniki:

  • szklanka mąki kukurydzianej
  • szklanka mąki pszennej
  • ćwierć łyżeczki soli
  • jajko
  • szklanka mleka
  • wody tyle, żeby ciasto miało konsystencję kwaśnej śmietany
  • szczypta pieprzu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Na farsz:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 duże pieczarki
  • spora cebula
  • czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka papryki mielonej
  • 5 kropli tabasco
  • szczypta chilli
  • mielony kminek, liść laurowy i ziele angielskie
  • puszka czerwonej fasoli
  • puszka pomidorów
  • sól, pół łyżeczki cukru, pieprz do smaku
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

Naleśniki:

Wszystko wymieszać w misce rózgą tak żeby nie było grudek i zostawić na 30 minut.

Farsz:

Wszystkie składniki muszą być posiekane w kosteczkę 0,5x0,5 cm. W garnku najlepiej z nieprzywierającym dnem kolejno: kurczaka smażyć na złoty kolor na rozgrzanej oliwie, później do tego dorzucić cebulkę i podsmażyć na złoto, czosnek dosłownie wrzucić sekundkę, a następnie dodać pieczarki oraz pół szklankę wody i poczekać aż odparuje woda, następnie dodać paprykę i przyprawy. Wszystko często mieszać. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i dusimy pod przykryciem.

W tym czasie zaczynamy smażyć naleśniki. Patelnię nie smarujemy już tłuszczem, jeśli mamy patelnię z nieprzywierającą powłoką. Jeśli patelnia jest zwykła trzeba sprawdzić czy nie przywiera (nie powinny). Jeśli tak dolewamy jeszcze troszkę oliwy do ciasta. Smażymy cienkie naleśniki.

Do sosu dodajemy przepłukaną na sicie fasolę i odparowujemy nadmiar płynu często mieszając.

Gotowe naleśniki smarujemy 1 cm warstwą nadzienia, składamy w kopertę i smażymy na patelni na złoto z jednej strony. Po odwróceniu naleśnika na drugą stronę posypujemy drobno startym żółtym serem i przykrywamy na chwilkę patelnię pokrywką do roztopienia serka.

Redakcja poleca

REKLAMA