Musaka z bakłażanem

Pyszne, greckie danie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Musaka z bakłażanem
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 bakłażany
  • oliwa
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • 50 dag mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 4 pomidory
  • mielony cynamon
  • kminek
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki startego sera żółtego
  • 3 łyżki tartej bułki
Sos beszamelowy:
  • 3 łyżki masła 
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego sera
  • sól
  • pieprz
Węgierski bogracz - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na musakę z bakłażanem!

  1. Bakłażany pokrój w plastry, obsmaż na patelni z oliwą.
  2. Na oliwie zrumień posiekaną cebulę i czosnek.
  3. Dodaj mięso, mieszając smaż 10 minut.
  4. Dodaj obrane, pokrojone pomidory i przyprawy.
  5. Duś, aż powstanie w miarę jednolity sos.
  6. Na maśle przesmaż mąkę, nie rumieniąc.
  7. Rozprowadź mlekiem, mieszając gotuj, aż sos zgęstnieje.
  8. Dopraw, wymieszaj z serem, żółtkami i pianą.  
  9. W żaroodpornym naczyniu układaj na przemian warstwy bakłażana i mięsa.
  10. Wierzch polej sosem, posyp serem i bułką.
  11. Piecz około 50 minut w 180 stopniach C.

Zobacz inne przepisy z bakłażanem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
musaka z bakłażanem - jadłam kiedyś w grecji i pyyycha!