POLECAMY

Apetyczna zapiekanka prosto z Grecji. Przygotuj tradycyjną musakę z bakłażanem lub wersję z cukinią i ziemniakami!

Musaka z bakłażanem to tradycyjna grecka potrawa. My mamy dla ciebie również wersję z dodatkiem ziemniaków i cukinii! Zobacz!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
Apetyczna zapiekanka prosto z Grecji. Przygotuj tradycyjną musakę z bakłażanem lub wersję z cukinią i ziemniakami! Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja

Musaka (moussaka) to grecka zapiekanka, złożona z bakłażana, pomidorów i mięsa mielonego. Wielu porównuje ją do kultowej włoskiej lasagne, jednak w greckim daniu nie używa się makaronu. Wierzch potrawy to sos beszamelowy i ser żółty. Chociaż oryginalna musaka przyrządzana jest z bakłażana, spotyka się ją również w wersji z ziemniakami lub cukinią. Popularne są także opcje wegetariańskie, pomijające użycie mielonego mięsa.

Przepis na klasyczną musakę grecką

Oto składniki na tradycyjną, grecką musakę:

  • 2 bakłażany,
  • olej,
  • 4 duże pomidory,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki masła,
  • 50 dag mielonej jagnięciny,
  • łyżka koncentratu pomidorowego,
  • oregano,
  • cynamon,
  • 3 łyżki mąki,
  • 400 ml mleka,
  • gałka muszkatołowa,
  • jajko,
  • 10 dag żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz.

Jak zrobić zapiekankę z bakłażanem, nazywaną musaką? Bakłażany pokrój w plastry. Obsmaż na oleju. Pomidory sparz, obierz, pokrój. Cebule i czosnek posiekaj, przesmaż na połowie masła. Dodaj jagnięcinę, przesmaż mieszając. Dodaj pomidory, koncentrat i przyprawy. Duś przez mniej więcej 15 minut.

Na pozostałym maśle przesmaż mąkę. Rozprowadź mlekiem, mieszając gotuj aż zgęstnieje. Dopraw, wymieszaj z jajkiem. Żaroodporne naczynie wyłóż plastrami bakłażana, przykryj mięsną masą i znów bakłażanem. Polej sosem, posyp serem. Zapiekaj musakę przez mniej więcej 45 minut w temperaturze 200 stopni C.

Bakłażan: przepisy na dania z bakłażanem

Przepis na musakę z cukinią i ziemniakami

Oto składniki na musakę z cukinią i ziemniakami:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 kg cukinii,
  • 1 kg mięsa mielonego,
  • 4 ząbki czosnku,
  • cebula,
  • 75 dag pomidorów,
  • 250 ml białego wina (najlepiej wytrawnego),
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1 mleka,
  • 6 dag masła,
  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • olej,
  • pieprz,
  • sól,
  • zioła prowansalskie,
  • gałka muszkatołowa.

Jak zrobić zapiekankę z cukinią i ziemniakami? Cukinię wyszoruj, pokrój na plasterki i oprósz solą. Odstaw na 20 minut, by puściła sok. Po tym czasie przesmaż na rozgrzanym oleju i osącz z tłuszczu. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w plastry. Wrzuć na osolony wrzątek, gotuj przez 10 minut.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Pomidory sparz ze skórki, pokrój. Na patelni ponownie rozgrzej olej, zeszklij cebulę, dodaj czosnek. Dorzuć pomidory i duś przez 5-7 minut.

Koncentrat pomidorowy wymieszaj z winem, powstały sos zmieszaj z mięsem mielonym. Przez 30-40 minut duś na niewielkim ogniu, tak aby wino odparowało. Przypraw pieprzem i ziołami prowansalskimi.

Żaroodporne naczynie wysmaruj tłuszczem. Układaj naprzemiennie warstwy ziemniaków, mięsa i cukinii. Wierzch zapiekanki powinny stanowić ziemniaki. Na dnie dużego rondla przygotuj zasmażkę z masła i mąki. Teraz wlej zimne mleko i gotuj przez 5-7 minut, cały czas mieszając. Dopraw sos beszamelowy pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Musakę polej sosem, piecz przez około 60 minut w 190 stopniach.

Zobacz więcej przepisów na dania kuchni świata

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)