Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest chyba jedną z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych zup w wielu regonach Włoch. Jej nazwa pochodzi o włoskiego słowa minestra, co oznacza po prostu zupa.
Choć nazwę ma skomplikowaną, to sposób jej przygotowania jest banalny. Podstawowymi składnikami jest cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek i szpinak. Jest podawana na różne sposoby, z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna.
Składniki:
- 2 marchewki
- 1 cukinia
- 1 seler
- puszka zielonego groszku
- 1/2 szkl. białej fasoli
- 200 g fasolki szparagowej
- 200 g pomidorów
- 300 g ziemniaków
- 50 g tartego parmezanu
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 150 g makaronu kolanka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażać na odrobinie oliwy, aż się zrumienią.
Seler, marchew i cukinię obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem. Chwilę podsmażyć i następnie dodać fasolę (fasola powinna być namoczona), zielony groszek oraz fasolkę szparagową. Wszystko podsmażać na patelni przez około 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory (obrane ze skórki).
Całość zalać bulionem i doprawić do smaku. Gotować przez minimum godzinę. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, do zupy dodać surowy makaron i gotować wszystko do miękkości. Przyprawić do smaku.
Gotową zupę rozlać do miseczek i posypać startym parmezanem.