Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest chyba jedną z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych zup w wielu regonach Włoch. Jej nazwa pochodzi o włoskiego słowa minestra, co oznacza po prostu zupa.
/ 02.01.2013 06:23

Minestrone to klasyczna włoska zupa jarzynowa. Jest chyba jedną z najbardziej popularnych i najczęściej spożywanych zup w wielu regonach Włoch. Jej nazwa pochodzi o włoskiego słowa minestra, co oznacza po prostu zupa.

Choć nazwę ma skomplikowaną, to sposób jej przygotowania jest banalny. Podstawowymi składnikami jest cukinia, fasolka szparagowa, marchew, zielony groszek i szpinak. Jest podawana na różne sposoby, z drobnym makaronem, ryżem, grzankami lub jako przecierka warzywna.

Minestrone - włoska zupa jarzynowa

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 cukinia
  • 1 seler
  • puszka zielonego groszku
  • 1/2 szkl. białej fasoli
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 200 g pomidorów
  • 300 g ziemniaków
  • 50 g tartego parmezanu
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 g makaronu kolanka
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek drobno posiekać i podsmażać na odrobinie oliwy, aż się zrumienią.

Seler, marchew i cukinię obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli z czosnkiem. Chwilę podsmażyć i następnie dodać fasolę (fasola powinna być namoczona), zielony groszek oraz fasolkę szparagową. Wszystko podsmażać na patelni przez około 5-10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i pomidory (obrane ze skórki).

Całość zalać bulionem i doprawić do smaku. Gotować przez minimum godzinę. Kiedy wszystkie warzywa zmiękną, do zupy dodać surowy makaron i gotować wszystko do miękkości. Przyprawić do smaku.

Gotową zupę rozlać do miseczek i posypać startym parmezanem.

Redakcja poleca

REKLAMA