Mięsne przekąski

Mięsne przystawki są u nas bardzo popularne i obowiązkowo pojawiają się niemal na każdym przyjęciu. Uzupełnione dodatkami z warzyw czy owoców, urozmaicają menu. Zobaczcie propozycje je przekąsek z wędlin i pieczone mięsa.

Mięsne przystawki są u nas bardzo popularne i obowiązkowo pojawiają się niemal na każdym przyjęciu. Uzupełnione dodatkami z warzyw czy owoców, urozmaicają menu.

Serwując przekąski z mięsa, zazwyczaj wybieramy wędliny, jak np. gotowaną szynkę, polędwice, często sięgamy po suche kabanosy, salcesony, czy boczek. Spośród mięs natomiast najczęściej sięgamy po schab, karkówkę, boczek, a także drób.

Mięsne przekąski

Przygotowanie przystawek mięsnych jest proste, szybkie i wygodne. Zakupione wcześniej wędliny wystarczy  rozłożyć na ozdobionych paterach. Mięsa natomiast można przyrządzić wcześniej, przed podaniem wystarczy je pokroić, ułożyć na półmisku i estetycznie przybrać. Oczywiście zarówno z wędlin, jak i pieczonych mięs można również przygotować bardziej wyszukane, wykwintne przystawki. Zobaczcie zatem jakie...

Czy wiesz, że... Wybierając wędlinę kupuj tą wysokogatunkową. Nie oszukujmy się - za dobrą wędlinę trzeba zapłacić. Zwracjaj zawsze uwagę na jej wygląd. Szukaj takich, gdzie na przekroju widać mięsne włókna o nieregularnym kształcie, pasma tłuszczu, dziurki, pęknięcia. Idealny kształt, doklejony tłuszcz mają jedynie wędliny wytwarzane przemysłowo.
Sprawdzajmy skład kupowanych przez nas wędlin, również w przypadku wędlin sprzedawanych na wagę – sprzedawca ma bowiem obowiązek dokładnego poinformowania nas o składzie wybranego produktu.

 

Przekąski z wędlin

Szparagi zawinięte w szynkę

Składniki:

  • szparagi konserwowe
  • szynka konserwowa
  • majonez
  • szczypiorek

Mięsne przekąski

Sposób przygotowania:

Każdy plaster szynki smarujemy majonezem, na to kładziemy dwa szparagi, zwijamy i związujmy szczypiorkiem.

Rulony z szynki z pastą jejczną

Składniki:

  • 10 plastrów szynki
  • 4 ogórki konserwowe
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka oraz ogórki kroimy w drobna kostkę, następnie łączymy je z majonezem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na każdy plaster szynki kładziemy pastę jajeczną, rolujemy i zawiązujemy Szczypczykiem.

Ruloniki z jabłkowym musem

Składniki:

  • gotowana szynka
  • mus jabłkowy
  • majonez
  • musztarda
  • cukier puder
  • sól, pieprz
  • owoce do przybrania (cząstki jabłek, kawałki pomarańczy, winogrona)

Sposób przygotowania:

Mus jabłkowy łączymy z majonezem i musztardą (na 1/2 szklanki musu i 1/2 szklanki majonezu wystarczy łyżeczka musztardy), przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Plastry szynki smarujemy przygotowana pastą, zwijamy w ruloniki, układamy na liściach sałaty. Wierzch każdej porcji ozdabiamy majonezem, dekorujemy owocami.

Szynka z pastą chrzanową

Składniki:

  • 10 plastrów wędzonej szynki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 100 g sera żółtego
  • łyżka chrzanu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Kremówkę ubijamy na sztywno, mieszamy z serem i chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem. Plasterki szynki przekrawamy na pół, połówki smarujemy pastą, zwijamy w rulony, spinamy wykałaczkami i podajemy.

Sałatka jarzynowa w szynce

Składniki:

  • szynka konserwowa w plastrach
  • marchew
  • pietruszka
  • seler
  • ziemniaki
  • kawałek pora
  • jajka
  • groszek konserwowy
  • ogórek kiszony
  • musztarda
  • majonez
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa na sałatkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo. warzywa, jajka, ogórki, por pokroić w kostkę. Dodać groszek konserwowy, majonez. Doprawić do smaku solą, pieprzem i musztardą. Gotową sałatkę zawijać w plastry szynki.

 

Pieczone mięsa

Schab ze śliwkami

Składniki:

  • 1,5 kg schabu
  • ok, 20 sztuk dużych śliwek suszonych
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka rozmarynu
  • łyżeczka majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • sól, pieprz

Mięsne przekąski

Sposób przygotowania:

Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. ostrym długim nożem zrobić w schabie przez środek otwór i upchać do niego śliwki. Z zewnątrz mięso nacieramy rozgniecionym czosnkiem, następnie posypujemy solą, pieprzem, i ziołami. Wkładamy do naczynia i polewamy wszystko oliwą. Wkładamy na noc do lodówki. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w piekarniku w 180 stopniach przez około godzinę.

Pierś indyka z owocami

Składniki:

  • duża pierś z indyka
  • sól, pieprz
  • puszka ananasów
  • puszka brzoskwiń
  • 3 pomarańcze
  • 3 kiwi
  • kiść winogron
  • majonez
  • liście sałaty
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Mięso nacieramy solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut do lodówki. Lekko obsmażamy na patelni, następnie przekładamy do rondla i dusimy do miękkości przez około godzinę.

Zimne mięso kroimy w plastry, układamy na obrzeżach półmiska, na środek wykładamy owocową sałatkę. Plastry mięsa przybieramy kleksem majonezu.

Karkówka w papryce

Składniki:

  • 1,5 kg karkówki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 50 ml bulionu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Cebule obieramy i kroimy w plastry, Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy solą, pieprzem, kolendrą, olejem, papryką, ziołami. Wkładamy do naczynia żaroodpornego, obkładamy cebulą i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Do naczynia wlewamy bulion, przykrywamy, pieczemy godzinę w 200 stopniach. Gdy pieczeń ostygnie kroimy w cienkie plastry i podajemy na półmisku z korniszonami, marynowanymi grzybkami, marynowaną cebulką.

Tarta z brokułami, szynką i serem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)