Meksykańska zupa wg Babcigramolki

Meksykańska zupa wg Babcigramolki.
Pikantna zupa o meksykańskim rodowodzie. Bardzo pożywna – doskonale nadaje się na jednodaniowy posiłek.
/ 26.09.2016 14:03
Meksykańska zupa wg Babcigramolki.

Składniki:

  • 0,15 dag mielonej wieprzowiny
  • 0,15 mielonej wołowiny
  • 20 małych kiełbasek chorizo (jeśli nie można dostać to można użyć innych małych pikantnych kiełbasek – takich trochę większych niż serdelki mini)
  • 1 papryka żółta
  • ½ puszki kukurydzy
  • 2 cebule
  • ½ pora
  • ½ małej ,wąskiej cukinii( jeśli jest większa z pestkami to obrać, wydrążyć i dopiero kroić)
  • 4 duże pomidory ( najlepiej Lima , lub takie bez skórki z puszki)
  • 1 litr bulionu wieprzowo-wołowego ( można użyć po 1 kostce bulionu wieprzowego i wołowego Knorra + 1 litr wody )
  • ostra pasta z papryczek chilli ( lub pasta meksykańska Knorra
  • 4 ziemniaki
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • 3 łyżki oleju
  • placki tortilla ( lub tortilla chips )

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzać olej i smażyć na nim mięso mielone. Pomidory i por pokroić w pól plasterki, cebulę w piórka, cukinię (jeśli młoda bez obierania) w cienkie plasterki – jeśli większa w kawałki, paprykę po wydrążeniu w paseczki , ziemniaki w ósemki . Pokrojone warzywa dodać do podsmażonego mięsa i dalej obsmażać ok. 10 minut. Całość włożyć do garnka , dodać odsączoną kukurydzę, fasolę, ziemniaki i kiełbaski. Zalać bulionem. Gotować 45 minut. Doprawić ostrą pastą chilli (lub meksykańską pastą Knorra) do smaku. Podawać posypaną usiekaną natką pietruszki z tortillą (lub tortilla chips).

Autor: Babciagramolka.

Redakcja poleca

REKLAMA