Grillowanie czas zacząć!

Marynaty do grilla do podstawa do udanego i smacznego grillowania. Zobaczcie zatem receptury na marynatę do wieprzowiny, marynatę do drobiu, marynatę do ryb oraz marynatę do owoców morza.

Aby nasze grillowanie zakończyło się kulinarnym sukcesem, nie możemy zapomnieć o zamarynowaniu mięsa. Marynaty do grilla do podstawa do udanego i smacznego grillowania. Dzięki marynatom mięso robi się bardziej miękkie, aromatyczne i soczyste.

Marynaty do grilla

Do marynowania doskonale nadaje się karczek bez kości, piersi drobiowe, schab, wołowina, żeberka, skrzydełka, nóżki. Idealnie pasuję również ryby i owoce morza. Szczególnie muszą być marynowane mięsa czerwone, ponieważ przed upieczeniem powinny skruszeć. Ryby, drób i owoce morza marynujemy właściwie po to, by nadać im smaku i aromatu.

Zaprawy do grillowanych potraw mogą być przeróżne - ostre, łagodne, z alkoholem. Niemniej jednak podstawą dobrej marynaty jest oliwa lub olej oraz sok z cytryny lub ocet. Kwas sprawia, że mięso kruszeje, a tłuszcz rozluźnia tkankę mięsną, dzięki czemu przyprawy i zioła łatwiej wnikną do środka mięsa.

Czy wiesz, że...
mięsa wcześniej zamrażanego nie należy wkładać do marynaty, ponieważ całkowicie i utraciłoby swoją soczystość.

Mięso powinniśmy marynować minimum 12 godzin. Idealnie byłoby nawet całą dobę przed grillowaniem - im dłużej będzie trwało marynowanie, tym bardziej intensywny będzie smak i aromat. Należy również pamiętać, aby w trakcie marynowania mięso kilkakrotnie przemieszać, tak by każda jego część nabrała smaku.

W przygotowywaniu marynat można eksperymentować na wszelkie sposoby, więc warto szukać, łączyć różne składniki i opracować swoją własną, unikatową recepturę na pysznego grilla, ale jeżeli nie macie do tego weny twórczej, to możecie zajrzeć do naszych sprawdzonych propozycji.

 

Marynaty do wieprzowiny

Marynata do karkówki (na około 5 plastrów karkówki)

Składniki:

  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki papryki ostrej w proszku
  • pieprz, vegeta do smaku

Sposób przygotowania:

Oliwę z oliwek wymieszać z papryką, ziołami, pieprzem, vegetą i dobrze wymieszać. Cebulę drobniutko posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z oliwą. Delikatnie rozbitą karkówkę marynować przez 12 godzin w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku.

Marynaty do grilla

Marynata do żeberek (na około 1 kg żeberek)

Składniki:

  • pół szklanki piwa
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki zmielonego kminku
  • łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki razem mieszamy. Pokrojone na kawałki żeberka marynujemy przez 12 godzin w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku, od czasu do czasu mieszając.

 

Marynaty do drobiu

Marynata do filetów drobiowych (na około 4 piersi kurczaka)

Składniki:

  • cebula
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 8 łyżek oleju
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki estragonu
  • 2 łyżeczki mielonej papryki

Sposób przygotowania:

Cebulę drobno siekamy i mieszamy z wszystkimi pozostałymi składnikami. Piersi marynujemy kilka godzin w lodówce, przekładając je od czasu do czasu.

Marynaty do grilla

Marynata do skrzydełek (na około 1 kg skrzydełek)

Składniki:

  • szklanka keczupu
  • 6 łyżek oleju
  • 4łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku (przeciśnięte przez praskę)

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, skrzydełka włożyć do miski, polać marynatą i odstawić na 12 godzin do lodówki.

 

Marynaty do owoców morza

Marynata do krewetek

Składniki:

  • ½ szklanki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 lampka białego wina
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Krewetki umieścić w misce, zalać marynatą i marynować w temperaturze pokojowej przez około 3 godziny kilkakrotnie mieszając. Krewetki najlepiej nabijać na patyczki od szaszłyków.

Marynaty do grilla

 

Marynaty do ryb

Marynata do pstrąga (na około 4 sztuki)

Składniki:

  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego
  • 4 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • sok z całej cytryny
  • sól, pieprz, kolendra

Sposób przygotowania:

Papryczkę chili bardzo drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie czasie nacieramy ryby marynatą i pozostawiamy w lodówce następnie 30 minut. Wkładamy rybkę do folii aluminiowej i pieczemy na grillu.

Marynaty do grilla

Marynata do łososia (na około 4 dzwonka)

Składniki:

  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sok  z cytryny
  • świeży koperek
  • sól, pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:

Pęczek koperku drobno posiekać. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać, dodać posiekany koperek. Łososia natrzeć dokładnie z obydwu stron, włożyć do miski i zalać resztą marynaty. Marynować około 3-4 godzin.

Grillowa sałatka z serem feta - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (6)
KOMENTARZE (6)
Gość We-Dwoje.pl/3 lata temu
Uwielbiam grilla. Marynaty robię najczęściej do warzyw, np. z octu balsamicznego i oliwy i do tofu, np. do naturalnego polsoi robię marynatę z oleju sezamowego, soku z limonki, czosnku, imbiru, cukru trzcinowego i chilli. Mocze kilka godzin, a później grilluję - pycha!
kitek12/4 lata temu
Uwielbiam przysmaki z grila :) sama pychota
KarinaK/4 lata temu
Nie ma sensu robić wielkich marynat.. włosi krewetki smażą na maśle czosnku i białym i winie (ale na pinot grigrio żeby było świeże i owocowe) i są najlepsze na świecie! u nas co prawda problem o świeże krewetki ale bardzo dobre mają w lidlu firmy deluxe czy coś takiego.. i też cenowo są chyba najlepsi na rynku (biorąc pod uwagę oczywiście dobre jedzenie a nie stare paskudztwa jak w tesco)
POKAŻ KOMENTARZE (6)