Marokański tagine (tażin)

Marokański tagine fot. STOCKFOOD/FREE
Tagine to tradycyjna afrykańska potrawa przyrządzana w glinianym garnku
/ 07.11.2011 06:28
Marokański tagine fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie: 25 min * zapiekanie: 20 min * marynowanie: 60 min * 1 porcja: ok. 395 kcal

Składniki na 4 porcje:
- 70 dag ryby morskiej (np. dorada)
- po 2 cebule, papryki, pomidory
- 6 małych ziemniaków
- sól
- natka

Marynata:
- gałązka kolendry
- 3 ząbki czosnku
- cytryna
- oliwa
- mielona papryka
- mielony kmin rzymski (kumin)

Sposób wykonania:
1. Przygotuj marynatę: posiekaj kolendrę i czosnek. Dodaj szczyptę soli, sok wyciśnięty z cytryny, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki papryki, łyżeczkę kminu, zmiksuj. Marynatą posmaruj porcje ryby. Przykryj, odstaw na godzinę do lodówki.

2. W glinianym naczyniu żaroodpornym rozgrzej 3 łyżki oliwy, włóż plastry cebuli, ziemniaki. Duś 15 min. Następnie dodaj rybę, drobno pokrojoną paprykę, plastry pomidora i cytryny. Przypraw solą i pieprzem, zalej marynatą. Przykryj. Zapiekaj 20 min w temp. 150 st. C. Przed podaniem posyp natką.

Kulinarne inspiracje - forum >>