Makaron w sosie śmietanowo - serowym

Makaron ugotować. Zetrzeć ser. Podgrzać mleko i do ciepłego dodać se, mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać pół kostki drobiowej i rozpuścić. Zaprawić sos śmietaną połączoną z mąką. Kiedy zgęstnieje zdjąć z ognia.

Składniki

  • makaron
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10-15 dkg sera żółtego
  • 10-15dkg sera pleśniowego
  • śmietana 18%
  • 1-2 łyżki mąki
  • 1/2 kostki rosołowej drobiowej
  • bazylia, tymianek.

Sposób przygotowania

Makaron ugotować.

Zetrzeć ser. Podgrzać mleko i do ciepłego dodać se, mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać pół kostki drobiowej i rozpuścić. Zaprawić sos śmietaną połączoną z mąką. Kiedy zgęstnieje zdjąć z ognia. Dodać bazylię i tymianek.

Makaron położyć polać sosem.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (24)
/3 dni temu
Odpuśćcie sobie tę kostkę rosołową! To sama chemia - i smakowo i w składzie! Można zastąpić ją bulionem ze szklanej butelki od Krakusa. Nie trzeba stać przy garach i gotować bulionu, wystarczy go rozcieńczyć i podgrzać. Tak będzie zdrowiej i smaczniej!
/2 lata temu
pyszne
/5 lat temu
Ja polecam dać jeszcze troszke podsmazonej szynki , malo tlustej . urozmaica ta potrawe . Wtedy po bokach talerz mozna nasypac troszke cieniutko pokrojonego szczypiorku . Smacznego :)
POKAŻ KOMENTARZE (21)