POLECAMY

Włoska lasagne z mięsem mielonym

Pomysł na pyszny obiad! Lasagne z mięsem to zawsze dobra opcja - posmakuje wszystkim!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Włoska lasagne z mięsem mielonym fot. STOCKFOOD/FREE
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mięsa mielonego
  • posiekana cebula
  • ząbek czosnku
  • 40 dag pomidorów z puszki
  • 20 dag płatów makaronu do lasagne
  • 10 dag żółtego tartego sera

Beszamel:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 300 ml mleka
  • bazylia
  • oregano
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Lasagne to płaty makaronu, które przekłada się różnymi rodzajami nadzienia. Popularna jest zapiekanka w wersji wegetariańskiej, np. ze szpinakiem, pieczarkami albo różnymi warzywami. Najbardziej tradycyjny przepis na to danie to jednak lasagne bolognese, czyli z mięsem mielonym!

Przepis na lasagne z mięsem mielonym:

  1. Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulkę i czosnek.
  2. Dodaj mięso i smaż rozgniatając drewnianą łyżką, aż się zrumieni.
  3. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy, pomidory z puszki i przyprawy.

Zobacz też przepis na lasagne z pieczarkami

  1. Gotuj około 20 minut.
  2. Przygotuj beszamel: masło podgrzej z mąką w rondlu.
  3. Dolewaj partiami mleko, ciągle mieszając.
  4. W prostokątnym żaroodpornym naczyniu układaj warstwami płaty makaronu, sos beszamelowy i mięso z pomidorami, aż do wyczerpania składników, przy czym ostatnią warstwą musi być makaron polany sosem beszamelowym i posypany żółtym serem.
  5. Lasagne z mięsem mielonym piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C.

Zobacz 3 inne przepisy na lazanię

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/miesiąc temu
hmmm brakuje mi jeszcze przepisu na lasagne z mięsem, ale dodatkiem warzyw
/2 lata temu
a jak zrobić lazanię z mięsem kurczaka?