Kurczak po hindusku

W aromatycznej marynacie i pysznym sosie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kurczak po hindusku
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 6 pojedynczych piersi z kurczaka
Na marynatę:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
Na sos:
  • masło
  • cynamon
  • słodka papryka
  • puszka pomidorów
  • w zalewie
  • szklanka bulionu
  • 3 strąki potłuczonego kardamonu
  • 2 łyżeczki zmielonej kolendry
  • cebula
  • podłużna papryka
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kurczaka po hindusku!

  1. Filety z kurczaka umyj i przekrój każdy na trzy części.
  2. W misce wymieszaj posiekany czosnek, imbir, koncentrat pomidorowy, jogurt i chili.
  3. Dodaj kurczaka, wymieszaj i odstaw na noc do lodówki.
  4. Następnego dnia cebulę i paprykę pokrój w grubą kostkę i przesmaż na patelni razem z masłem, kardamonem, cynamonem i papryką w proszku.
  5. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kurczaka w marynacie i duś około 5 minut, ciągle mieszając.
  6. Następnie dodaj bulion i pomidory z puszki i duś, aż kurczak będzie miękki.

Zobacz też nasze przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)