Kurczak – jeszcze zdrowszy i smaczniejszy

Wiadomo, że drób należy do mięs zdecydowanie polecanych przez dietetyków, jako chudsze i mniej toksyczne niż czerwone. Jednak to od sposobu przygotowania zależy tak naprawdę wartość odżywcza kurczaka.
/ 20.09.2008 00:04
Wiadomo, że drób należy do mięs zdecydowanie polecanych przez dietetyków, jako chudsze i mniej toksyczne niż czerwone. Jednak to od sposobu przygotowania zależy tak naprawdę wartość odżywcza kurczaka.

Generalnie, w kuchni niestety im grzeszniej i tłuściej, tym smaczniej. Dania przygotowywane pod wysokim rygorem kalorycznym zwykle tracą dużo w stosunku do oryginalnych wersji – z masłem, skwaKurczak – jeszcze zdrowszy i smaczniejszyrkami czy smażonych. Jest jednak kilka sprawdzonych sposobów jak upiec dwie pieczenie na jednym ogniu!

Zachowanie niepowtarzalnego smaku kurzej piersi przy ograniczeniu zawartości tłuszczu jest możliwe na przykład poprzez szybkie obsmażenie mięsa ze skórą na niewielkiej ilości oleju – tym sposobem zatrzymamy wilgoć w środku i unikniemy szkodliwego przypalania mięsa. Przed podaniem usuwamy oczywiście skórę – teraz wystarczy tylko podlać trochę bulionem, sokiem z cytryny i dorzucić garść świeżych ziół. Ten sposób to naprawdę najlepszy smak przy minimum tłuszczu.

Inny zdrowy sposób na pyszny obiad, jeśli piersi mamy już bez skóry, to pozostawienie ich na noc w marynacie z soku cytrynowego, soli i pieprzu. Na drugi dzień pieczemy kurczaka w piekarniku – smak i kruchość gwarantowane, a kalorie pod kontrolą.

Udka najlepiej udusić w bulionie z warzywami – mają one więcej naturalnych soków i smaku niż piersi, które gotowanie zwykle pozbawia atrakcyjności. Przed gotowaniem usuwamy skórę pozostawiając kości, które dodają wywarowi aromatu. Polecamy wypróbowanie następującej receptury:

Rozmarynowe udka z kurczaka (na 4 osoby – 1 porcja 275 kcal)

½ szkl kaszy jęczmiennej / ryżu
1 średnia cebula, posiekana
5 ząbków czosnku, posiekane
4 udka bez skóry
1 średnia czerwona papryka pokrojona w kostkę
1 szklanka marchwi w plasterkach
1 łyżka przecieru pomidorowego
2 szkl + 1 łyżka bulionu z kurczaka
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki rozmarynu (świeżego lub 1 suszonego)
2 łyżki tymianku
puszka białej fasoli
sól i pieprz do smaku

Namaczamy ryż/kaszę w wodzie.
Podgrzewamy 1 łyżkę bulionu na głębokiej patelni, dodajemy cebulę i dusimy 3-4 minuty.
Dodajemy czosnek, paprykę, marchew i odcedzoną kaszę/ryż, dusimy kolejne 5 minut.
Na wierzch warzyw kładziemy udka.
W oddzielnej misce mieszamy resztę bulionu, przecier i sok z cytryny. Dolewamy do patelni.
Zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez ok. 35 minut.
Dodajemy fasolę, zioła, sól i pieprz i gotujemy jeszcze 5 minut, aż kurczak zmięknie.

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA