Kukurydza z grilla

Kukurydzę zazwyczaj jemy gotowaną, posypaną solą lub posmarowaną masłem. Ale że sezon grillowy w pełni, warto spróbować kukurydzy przyrządzonej na grillu. Smakuje wybornie.
/ 22.04.2013 06:58

Kukurydzę zazwyczaj jemy gotowaną, posypaną solą lub posmarowaną masłem. Ale że sezon grillowy w pełni, warto spróbować kukurydzy przyrządzonej na grillu. Smakuje wybornie.

Kukurydza z grilla

Wybierając kukurydzę na grilla musimy szczególnie zwrócić uwagę na jej świeżość. Najlepiej przyrządzić ją jeszcze tego samego dnia, gdyż po zerwaniu cukier zawarty w ziarnach zaczyna przetwarzać się w skrobię i kukurydza traci swą naturalną słodycz. Jeżeli jednak nie mamy takiej możliwości, można włożyć ją do lodówki. Przechowywanie w chłodnym miejscu spowolni ten proces.

Czy wiesz, że... Warto jeść kukurydzę, gdyż ma niewiele kalorii (140 g kukurydzy to 123 kcal), a jest bardzo sycąca. Kukurydza zawiera selen, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Inne ważne składniki to żółte barwniki - luteina i zeaksantyna.

Zachęcamy do wypróbowania kilku smacznych przepisów na kukurydzę z grilla:

Kukurydza z grilla

Składniki:

  • kukurydza w kolbach
  • masło
  • sól

Sposób przygotowania:

Kolby oczyścić i moczyć przez około 30 min w wodzie, to spowoduje, że kukurydza zbyt mocno nie wysuszy się na ruszcie. Osączoną kukurydzę posmarować masłem, nadziać na patyczki i piec na grillu, często obracając, przez około 25 minut.

Grillowana kukurydza po meksykańsku

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy,
  • 1 limonka,
  • liście sałaty,
  • serek typu feta,
  • oliwa z oliwek,
  • pieprz cayenne.

Sposób przygotowania:

Kukurydzę nadziać na patyczki do szaszłyków. Ser pokroić na drobne kawałeczki. Kolby kukurydzy posmarować oliwą i obtoczyć w serze. Posypać pieprzem. Kukurydzę piec na grillu około 10 minut. Obracaj ją, by się równo zarumieniła. Upieczone kukurydze ułożyć na liściach sałaty. Na koniec skropić je sokiem z limonki.

Grillowana kukurydza z boczkiem

Składniki:

  • 4 kolby kukurydzy,
  • 12 plastrów boczku

Sposób przygotowania:

Kolby oczyścić i moczyć przez około 30 min w wodzie. Każdą kolbę owinąć plastrami boczku i przymocować wykałaczką. Piec na grillu, często obracając, przez około 25 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA