Kuchnia włoska w Argentynie

Kuchnia włoska w Argentynie jest bardzo popularna - częściowo bazuje na włoskich przepisach i wykorzystuje produkty charakterystyczne dla Włoch, jednak z dobrym smakiem łączy obie kuchnie. W Argentynie możemy spotkać pizzę fugazzettę i sorrentinos, zaś makarony są nieodłącznym elementem argentyńskich obiadów i kolacji.
/ 15.04.2013 12:07

Makaron

W wyniku emigracji w latach 1870-1950 wielu Włochów wyjechało do krajów Ameryki Południowej, w tym do Argentyny. Włosi urozmaicili kuchnię argentyńską w gnocchi , spaghetti, lasagne i ravioli, które obecnie są bardzo popularnymi daniami. Dzięki Włochom w kuchni argentyńskiej pojawiły się liczne przyprawy, zaczęto wykorzystywać sery, oliwę z oliwek, cebulę i czosnek. Kuchnia argentyńska bazuje na włoskich daniach, ale też je urozmaica korzystając ze składników charakterystycznych dla Argentyny. Dzięki temu powstaje mieszanka włosko-argentyńska.

Pizza fugazzetta

Pizza niewątpliwie kojarzy się z kuchnią włoską, a przed oczami mamy obraz włoskiej Margherity z pomidorami, mozzarellą i bazylią. Fugazzetta wykorzystuje cienkie ciasto i mozzarellę, ale na tym podobieństwa się kończą, gdyż argentyńskim dodatkiem do pizzy jest słodka cebula.

Argentyńską odmianą pizzy jest tzw. rybna pizza. Zamiast ciasta układamy w brytfance filety rybne posmarowane sosem pomidorowym z oregano. Całość pokryta jest serem mozzarella i pieczona w temperaturze 180°C.

Zobacz także: Pizza - tajniki sukcesu

Sorrentinos

Sorrentinos mają bardzo włoską nazwę i są to okrągłe pierożki nadziewane mozzarellą, szynką, ricottą i parmezanem. Takiego wyrobu we Włoszech nie spotkamy, zaś w Argentynie pierożki o włoskiej i nazwie, bazujące na składnikach rodem z Włoch są niezwykle popularne. Jednakże należy wspomnieć, że sorrentinos powstało w jednej z restauracji w Bueno Aires (restauracja nazywała się Sorrento) i jest to danie typowo argentyńskie.

Canelones i milanesa

Canelones to kolejne danie argentyńskie, które zostało zaczerpnięte z kuchni włoskiej. Jednak canelones w wersji argentyńskiej nie jest makaronem, ale naleśnikiem polanym sosem pomidorowym.

Milanesa to panierowany sznycel z cielęciny lub piersi z kurczaka, który swą nazwę zawdzięcza włoskiemu cotoletta alla milanese. Milanesa jest jednym z najpopularniejszych dań mięsnych w Argentynie.

Makarony w kuchni argentyńskiej

Makarony w Argentynie są równie popularne jak we Włoszech. W każdym mieście możemy znaleźć małe fabryki produkujące makarony o przeróżnych kształtach np. nitki i kokardki. Niezwykle popularne są też gnocchi, spaghetti, lasagne i ravioli. Makarony sprzedawane są na wagę, po naprawdę konkurencyjnych cenach, co tłumaczy długie kolejki, aby zakupić świeżo zrobiony makaron na kolację. Sklepy z produkcją makaronów należą głównie do Argentyńczyków o włoskich korzeniach, którym przodkowie przekazali tradycyjne przepisy.

Zobacz także: Makarony - doskonałe źródło węglowodanów

Redakcja poleca

REKLAMA