Kuchnia portugalska: jak się je na południe od Lizbony?

Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i produkowania przez nią hormonów – tyroksyny i trijodotyroniny
Słońce jest tu przez 300 dni w roku, a turyści w nadmorskich miasteczkach nie przeszkadzają rolnikom w głębi lądu. Życie w południowej części Portugalii płynie powoli, a kuchnia jest bardzo smaczna.
/ 11.07.2010 11:49
Jod jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i produkowania przez nią hormonów – tyroksyny i trijodotyroniny

Kraj szczęśliwych zwierząt

Alentejo to kraina dębów korkowych, gajów oliwnych i cytrusowymi, a także pól obsianych zbożem. Na równinach pasą się owce, w pobliżu dębów spotkać można świnie, które ryją w poszukiwaniu żołędzi, a po żniwach na polach kukurydzy i pszenicy pojawiają się swobodnie biegające kury. To sprawia, że mięso wszystkich hodowanych tu zwierząt jest przedniej jakości. Warto sprawdzić to, próbując na przykład wieprzowiny duszonej w winie (carne de porco a Alentejana). Ciekawy smak potrawy zyskują tu dzięki dodawaniu do nich dziko rosnących ziół. Świeżość mięty pojawia się w wielu zupach, kolendrę wyczuć można w duszonych daniach mięsnych, smakosze odnajdą też smak dzikiego oregano, portulanki czy trawy cytrynowej.

Polecamy: Jak się jada w Portugalii?

Chyba najsłynniejszą potrawą tego regionu jest zupa alenteżańska (açorda a alentejana), w której chleb łączy się z czosnkiem, jajkiem i kolendrą. Zresztą dodatków może być znacznie więcej, a wszystko zależy od gospodyni, która zupe tę przygotowuje. Warto też spróbować pasztecików z kurczakiem (empadas de galinha). W Alentejo powstają bardzo dobre sery, zwłaszcza te z Serpy i Évory zasługują na spróbowanie. A jeśli sery, to także ciasteczka serowe (np. queijadas de requeijao).

Arabskie południe

Algarve to najbardziej turystyczny region Portugalii. Nic dziwnego, pełno tu urokliwych plaż, a i słońce wydaje się silniejsze. Dzięki dobremu klimatowi wspaniale rosną tu owoce, a ich smak wydaje się bardziej nasycony słodyczą niż w innych częściach kraju. Podstawą kuchni są tu jednak ryby i owoce morza, można je zjeść w niemal każdej możliwej postaci. W menu są steki i gulasze rybne, ryby z grilla i w zupie, a także w rozmaitych potrawach jednogarnkowych, w których towarzyszą im warzywa, mięso i zioła. Warto spróbować miejscowych przysmaków, na przykład amẽijoas na cataplana, w którym małże gotowane są z szynką i kiełbasą, a wszystko doprawia się natką pietruszki i pieprzem. W kuchni tego regionu po dziś dzień widoczne są wpływy arabskie. Słodkie ciasteczka z migdałami i figami są tego najlepszym dowodem. Zresztą to nie jedyna słodycz, po którą sięgają miejscowi miłośnicy deserów. Poza ciasteczkami warto też spróbować na przykład ryżowego puddingu, cukierków z masy z mielonych migdałów i żółtek lub białych kul napełnionych masą marcepanową. Godne uwagi są też grzanki na słodko, pomarańczowe racuchy czy miodowa brandy.

Zobacz także: Jak świętuje Portugalia?

Redakcja poleca

REKLAMA