Krewetki królewskie - szaszłyki

Krewetki królewskie - szaszłyki to potrawa nie tylko elegancka, ale również doskonała dla kobiet, gdyż nie zawiera dużo kalorii. Szaszłyki z krewetek królewskich podajemy ze specjalnym sosem oraz lekką sałatką.
/ 07.10.2006 11:01

Krewetki królewskie - szaszłyki to potrawa nie tylko elegancka, ale również doskonała dla kobiet, gdyż nie zawiera dużo kalorii. Szaszłyki z krewetek królewskich podajemy ze specjalnym sosem oraz lekką sałatką.

KREWETKI KRÓLEWSKIE - SZASZŁYKI

Składniki:

  • 1/2 kg bardzo dużych krewetek
  • 1 słoik cebulki szalotki marynowanej
  • 2 świeże czerwone papryki
  • Vegeta Mix do ryb
  • Marynata:

  • 100 ml oliwy
  • 8 dużych zmiksowanych ząbków czosnku

Sos do krewetek:

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pasty warzywnej Ajvar
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • kilka kropli sosu tabasco
  • oliwa do smażenia

Sałatka:

  • 2 pomidory
  • 1 ogórek małosolny
  • 1/2 cebuli białej
  • natka pietruszki
  • Vegeta Ziołowa
  • olej

Krewetki marynować przez ok. 2 godziny. Następnie nadziewać je na patyki bambusowe, nadając im kształt podkówki z szalotką w środku. Krewetki na kijach bambusowych oddzielać od siebie kawałkami papryki. Całość posypać Vegetą Twist do ryb i piec na grillu. Upieczone krewetki posmarować przygotowanym sosem.

Sos. Podsmażyć cebulę z czosnkiem i dodać pozostałe składniki, dusić wszystko 3 minuty.

Sałatka: Pomidory i ogórek pokroić w plastry, cebulkę i natkę drobno posiekać, dodać dressing z Vegetą Ziołową.

Rada: Krewetki należy piec krótko-inaczej będą twarde.

Redakcja poleca

REKLAMA