Na hasło „kotlet” większość z was pewnie od razu ma przed oczami popularnego „schaboszczaka”, albo mielonego. I nic dziwnego, bo to władcy polskich obiadów. Ale najwyższy czas poznać innych przedstawicieli tej królewskiej rodziny!
Kotlety to chyba najpopularniejsze danie obiadowe. Ich rodzajów jest niezliczona ilość, bo tak na dobrą sprawę możemy je przygotować z prawie każdego składnika, jaki mamy w lodówce. Warzywne dla wegetarian i wegan, mięsne (z soczystej wołowiny albo wieprzowiny) – dla mięsożerców, a dla znawców – rybne z dużą ilością ziół i dodatków. Zasada jest prosta: mielimy, tłuczemy lub panierujemy wszystko to, na co mamy akurat ochotę. Zapewniam, że taki obiad nie może się nie udać! Robert Sowa
Przepis pochodzi z najnowszej Książeczki Kulinarnej dwutygodnika "Party". Znajdziecie w niej więcej przepisów na nietypowe kotlety według Roberta Sowy.
Kotlety z kapusty
Składniki dla 4 osób:
- 1 główka białej kapusty (ok. 1 kg)
- 2 łyżki cebuli suszonej
- 1-2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka przyprawy do potraw Kucharek
- 2 jajka
- ½ łyżeczki pieprzu białego
- 6 łyżek oleju
- 3 łyżki bułki tartej
Przygotowanie kotletów z kapusty:
Kapustę pokrój na kawałki, ugotuj w osolonej wodzie, odcedź, a następnie zmiel w maszynce i odciśnij. Dodaj jajka, cebulę, przyprawy, mąkę oraz pieprz i wymieszaj wszystko tak, aby powstała gładka masa. Potem formuj z niej kotlety, obtocz je w bułce tartej i smaż na oleju na złoty kolor. Podawaj z gotowanymi lub odsmażonymi ziemniakami.