Kotlety schabowe inaczej

Nie ma chyba nic bardziej swojskiego w polskiej kuchni stołówkowej jak wielki, panierowany kotlet schabowy.
/ 17.10.2009 08:28

Nie ma chyba nic bardziej swojskiego w polskiej kuchni stołówkowej jak wielki, panierowany kotlet schabowy.

Z wnętrzem bywało od zawsze różnie – od maminych delikatnych, chudych i rozpływających się w ustach plastrów, po żylaste, trudne do pokrojenia prawie podeszwy. No cóż, na jakości mięsa zdarza nam się oszczędzać i potem dzieci od czasów szkolnych nabierają do pewnych potraw niewytłumaczalnej animozji.

Kotlety schabowe inaczejNa szczęście wybredne gusta da się trochę oszukać podając stare w zupełnie nowym wydaniu. Smażenie w panierce nie jest w ogóle najzdrowszą metodą gotowania, więc na innowacji skorzysta też zdrowie całej rodziny.

Mandarynkowe kotlety
Składniki:

  • 4 kotlety schabowe,
  • 1 łyżka oleju,
  • ½ szkl. soku z pomarańczy,
  • ¼ szkl. wody,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • kostka wywaru z kurczaka,
  • 1 puszka mandarynek,
  • 1 zielona papryka

Kotlety zbrązowić na oleju i wyjąć. Dodać na patelnię pozostałe składniki, poza mandarynkami i papryką. Gotować, aż całość zgęstnieje. Dołożyć kotleciki i dusić jeszcze ok. 20 minut, aż zmiękną. Na końcu dodać mandarynki w cząstkach i pokrojoną w paski paprykę. Całość porządnie zagrzać.

Kotlety słodko-kwaśne
Składniki:

  • 6 średnich kotletów,
  • 1 łyżka oleju lub masła,
  • ½ szk.l brązowego cukru,
  • ¼ szkl. octu,
  • ½ łyżeczki sproszkowanej czerwonej papryki (ostrzejszej),
  • 4 ząbki zmiażdżonego czosnku,
  • sól, pieprz

Kotlety podsmażyć na brązowo na maśle lub oleju i przełożyć do żaroodpornego naczynia. W misce połączyć pozostałe składniki i posypać nimi mięso. Piec w gorącym piecu ok. 1 godziny i 45 minut.
 

Agata Chabierska

Redakcja poleca

REKLAMA