Gnocchi (czytaj: noki) to włoskie kopytka z ziemniaków gotowanych w mundurkach i niewielkiej ilości mąki.
Różnią się od naszych polskich kopytek głównie tym, że są niezwykle delikatne. Dodatkami do gnocchi są różne sosy, np. te typowe dla makaronów jak pomodoro, funghi, pesto. My polecamy bardzo aromatyczny sos pomidorowo-bazyliowy. Danie idealne dla wegetarian.
Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków
- łyżeczka wody
- 25 g masła
- jajko
- 150 g mąki pszennej
- łyżka oliwy z oliwek
- szalotka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- puszka pomidorów
- 6 łyżek czerwonego wina
- łyżeczka cukru pudru
- sól pieprz
- bazylia
Sposób przygotowania:
Ziemniaki w mundurkach gotować 20 minut w osolonej wodzie. Odcedzić i przetrzeć przez sito. Do masy ziemniaczanej dodać masło, jajko i połowę mąki. Wyłożyć na oprószony mąką blat, zagniatać stopniowo dodając resztę mąki, do uzyskania miękkiego ciasta. Z ciasta zrobić cienkie wałeczki i pokroić na kawałki długości około 2 cm. W środku każdego kawałka wycisnąć palcem wgłębienie, ciągnąc do siebie tak, by podwinąć brzegi ciasta. Przykryć i schłodzić.
W rondelku rozgrzać oliwę, obsmażyć poszatkowaną szalotkę. Dodać koncentrat bazylię, czerwone wino oraz cukier, doprawić solą i pieprzem. Doprawić do wrzenia potem gotować na wolnym ogniu około 20 minut.
Do garnka z osoloną wrzącą woda wrzucić kluseczki gnocchi, gotować 2-3 minuty, aż wypłyną. Odcedzić, przełożyć na talerze, polać sosem i posypać listkami świeżej bazylii.