Kaszanka z grilla

Kaszanka, aby nam posmakowała, musi być podana z odpowiednimi dodatkami - wówczas smakuje znakomicie. Spróbujcie zatem kaszanki w towarzystwie pieczonych ziemniaczków, winnych jabłek, cebuli, majeranku i koniecznie kuflem zimnego piwa. Taką kasznkę z pewnością docenicie i polubicie.
/ 14.05.2013 06:22

Choć jej skład (nadziewana w jelita mieszanina krwi i podrobów wieprzowych oraz kaszy gryczanej lub jęczmiennej) nie koniecznie zachęca do konsumowania, to o dziwo często wygrywa nawet z najbardziej wyszukanymi daniami z grilla i króluje na ogrodowych przyjęciach. A to wszystko za sprawą odpowiedniego jej przyrządzenia i podania.

Kaszanka, aby nam posmakowała, musi być podana z odpowiednimi dodatkami - wówczas smakuje  znakomicie. Spróbujcie zatem kaszanki w towarzystwie pieczonych ziemniaczków, winnych jabłek, cebuli, majeranku i koniecznie kuflem zimnego piwa. Taką kasznkę z pewnością docenicie i polubicie.

Kaszanka z grilla

Kaszanka z winnymi jabłkami

Składniki:

  • 1 kg kaszanki
  • 4 winne jabłka
  • 4 cebule
  • 10 ząbków czosnku
  • majeranek
  • olej

Sposób przygotowania:

Kaszankę pocinać na wierzchu, aby podcza spieczenia ie popękała.Cebule obrać, pokroić w plastry. Jabłka pociąć w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, nie obierać. Jabłka, cebulę i ząbki czosnku przełożyć do naczynia, skropić olejem, posypać majerankiem, dokładnie wymieszać. Tackę lub folię aluminiową posmarować olejem.Rozłożyć kaszani z jabłkami i cebulą. Całość posypać pieprzem. Zawinąć niezbyt szczelnie w folię aluminiową. Piec 15 minut.

Kaszanka z grilla z pieczonymi zeimniaczkami

Składniki:

  • 1 kg kaszanki
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, ugotowac w osolonej wodzie n apół twardo. Cebulę obrać, umy, pokroic w krążki. Na tacce aluminiowej ułożyć kaszanki i obok ziemniaczki z cebulą. Całość polac olejem, pospyapać solą i pierzem.  W czasie pieczenia warzywa co jakiś czas delikatnie mieszać, kaszankę obracać.

Redakcja poleca

REKLAMA