Kapusta jak malowana

Nasycone fiolety przecięte białymi żyłkami, cała paleta zieleni - kto mówił, że zima jest biała? Kapuściane głowy na moim ulubionym targu, jak ubrane w balowe suknie panny. Liście karbowane i gładkie, cóż za wybór...
/ 21.12.2010 07:13

Nasycone fiolety przecięte białymi żyłkami, cała paleta zieleni - kto mówił, że zima jest biała? Kapuściane głowy na moim ulubionym targu, jak ubrane w balowe suknie panny. Liście karbowane i gładkie, cóż za wybór...

 

Pieczona czerwona kapusta z orzechami i karmelizowaną cebulą

1 główka czerwonej kapusty (ok. 2 kg)
2 czerwone cebule
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki octu winnego
1 laska cynamonu
2 liście laurowe
2 szklanki soku jabłkowego
garść obranych orzechów włoskich
3 łyżki oleju słonecznikowego
sól i świeżo mielony pieprz
Cebulę pokroić w piórka. Na patelni z grubym dnem rozgrzać olej, wrzucić cebulę. Smażyć na średnim ogniu ok. 10 minut, aż cebula zacznie się karmelizować. Dodać cukier, zmniejszyć ogień i smażyć jeszcze 2-3 minuty, mieszając drewnianą łyżką. Cebulę zalać sokiem, dodać ocet, cynamon, liście laurowe i orzechy. Doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem, wymieszać. Kapustę pokroić w cząstki, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem cebulowym i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok. 45 minut. Podczas pieczenia, co jakiś czas polewać kapustę sosem. Podawać jako samodzielną przekąskę w towarzystwie sera pleśniowego lub dodatek do pieczeni.

 

Kapusta zapiekana z tymiankiem i kiełbasą z dzika

główka kapusty ok. 2 ½ kg
3 średniej wielkości cebule
150 g suszonych pomidorów
200 ml czerwonego wytrawnego wina
200 g kiełbasy z dzika lub innej
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
sól
świeżo mielony pieprz
Kapustę poszatkować, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę ze szczypta soli, dodać kapustę, smażyć razem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając drewnianą łyżką. Następnie dodać pomidory, wino i pokrojoną w plasterki kiełbasę. Potrawę doprawić tymiankiem, pieprzem i ewentualnie solą. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w temperaturze 180 st.C ok. 45 minut.

Tekst: Beata Lipov/ Zdjęcia: Lubomir Lipov

 

Lawendowy Dom

Przepisy i zdjęcia pochodzą z nowo powstałego magazynu internetowego "Lawendowy Dom", którego pomysłodawczynią jest Beata Lipov - autorka książek kulinarnych, książek poradnikowych i założycielka popularnego bloga "Lawendowy Dom... od kuchni", która postanowiła przenieść na łamy magazynu niezobowiązującą domową atmosferę.

Pierwszy numer kwartalnika "Lawendowy Dom" miał swoją premierę wraz z początkiem grudnia 2010 roku.

Redakcja poleca

REKLAMA