Regiony kulinarne Kanady są dość rozległe. W wielu miejscach dominuje kuchnia francuska lub angielska. Czy znaczy to, że Kanada nie ma własnej kuchni? Oczywiście, że nie.
Ryby, ryby i jeszcze raz ryby
Szeroki pas wybrzeża zarówno wschodniego, jak i zachodniego, jak również duża ilość jezior sprawiają, że ryby dominują w kuchni kanadyjskiej.
Ryby morskie
W pobliżu zachodniego wybrzeża łatwo spotkać ławice łososi pacyficznych, dorszy i soli. Dość licznie występują też morszczuki i halibuty. Z ryb tych przyrządza się gulasze rybne, ciasta rybne lub poddaje się je suszeniu. Suszony dorsz z herbatnikiem czy sucharem to prawdziwy rarytas. Często można też spotkać ryby morskie serwowane z frytkami.
W Kanadzie można też skosztować lokalnych specjałów, takich jak: języki i szczęki dorsza, gromadnik - peklowany lub wędzony, czy pasztet z foczej płetwy. Pstrąg, stynka i szczupak to również dość popularne w kanadyjskiej karcie dań gatunki ryb.
Owoce morza
Na wschodnim wybrzeżu, czyli w Nowym Brunszwiku i Nowej Szkocji warto spróbować owoców morza, a szczególnie krabów gotowanych lub grillowanych.
Polecamy: Grillowanie - dobre rady
Godny uwagi jest również marynowany łosoś i gotowane liście paproci i glony, czyli fiddleheads. Smakiem zaskakują też gęste zupy z ryb i owoców morza. Te ostatnie też często pojawiają się na kanadyjskich stołach.
Mięsa
Również mięsa mogą zaskoczyć smakiem: pikantny pasztet wieprzowy, wołowina w cieście, czy zupy; grochówka i kapuśniak, podobnie jak inne gęste i syce zupy.
Wszechobecny syrop klonowy
Syrop klonowy jest częstym dodatkiem do potrawa, dlatego nie powinno Cię dziwić, gdy Kanadyjczycy zajadają się chlebem maczanym w syropie i pokrytym śmietaną.
Czytaj także: Jak dobrać marynatę do mięsa