Jakie owoce jedzą w Indonezji?

Owoce.
Dobry klimat na wielu indonezyjskich wyspach sprawia, że owoce rosną tu obficie i są naprawdę pyszne. Dodaje się je do deserów i do dań obiadowych.
/ 08.11.2010 17:53
Owoce.

Król Banan

Cieszy się chyba największym wzięciem ze wszystkim miejscowych owoców. Do najbardziej znanych dań należy deser pisang goreng, czyli banany smażone w panierce cynamonowej i mleczku kokosowym z migdałami. Z kolei kolak pisang to banan duszony w śmietance kokosowej z cynamonem i wanilią. Zresztą wykorzystuje się nie tylko owoc, ale też liście bananowce. Przykładem potrawy z jej udziałem jest longtong, czyli ryż parowany w liściach bananowca. Oba te dania można kupić powszechnie na ulicznych straganach z przekąskami.

Zobacz także: Jak zrobić banany w cieście po wietnamsku?

Ananasy i spółka

Bardzo wiele miejscowych owoców wykorzystywanych jest do dań mięsnych, aby nadać nieco słodszy i bardziej wyrafinowany charakter. Przykładem może być polędwica wieprzowa z ananasem czy polędwica wołowa z pomarańczą. Oryginalnym pomysłem na wykorzystanie owoców są sałatki owocowe przyprawiane na pikantnie czy naleśniki z mąki ryżowej nadziewane mango bądź papają.

Zobacz także: Smażymy owoce

Egzotyka górą

Na miejscowych polach uprawnych rosną owoce, których ze świecą szukać w naszej strefie klimatycznej. Bez problemu spróbować tam można rambutana czy duriana. Jada się je na surowo lub duszone, jak na Indonezję przystało w śmietance kokosowej. Warto też sięgnąć po owoce drzewa chlebowego, zwane nangka, a z angielska jackfruits. Bywają smażone w mleku kokosowym lub sojowym z ciepłymi, korzennymi przyprawami.

Redakcja poleca

REKLAMA