Jak zrobić tartę z figami?

Tarta figowa.
Tarta to sztandarowe danie kuchni francuskiej, istnieją różne jej wersje. My podpowiadamy jak zrobić tartę z figami.
/ 30.08.2011 12:53
Tarta figowa.

Tarta swoją popularność zawdzięcza między innymi łatwości w przyrządzeniu jak i możliwościom nadzienia. Możemy spotkać tarty z owocami jak i warzywami, na ostro jak i na słodko, każda jedna smakować będzie rewelacyjnie, jeśli będziemy trzymać się paru prostych zasad.

Świetnym i oryginalnym wyborem może być tarta z figami, jej efektowny wygląd na pewno zrobi wrażenie na naszych bliskich.

Polecamy też: Robimy pyszne tarty na słodko.

Ciasto

Kluczową kwestią przy robieniu tarty jest ciasto. Musimy pamiętać, że niezwykle ważna przy jego wyrabianiu jest szybkość. Poniższe proporcje dotyczą formy o średnicy około 30 cm.

Potrzebujemy 250g mąki , 125g masła pokrojonego w drobną kostkę,  100g cukru pudru, 1 jajko, szczyptę soli i skórki startej z połowy pomarańczy a także 4 łyżeczki zimnego mleka.

Masło łączymy z misce z przesianą mąką, dodajemy cukier, roztrzepane jajko z mlekiem lub wodą. Zagniatamy i wkładamy do lodówki na 30 minut.

Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowaną masłem formę i przygotowujemy się do pieczenia.

Istnieją trzy sposoby pieczenia tarty: możemy upiec ciasto już z wyłożonym na niego nadzieniem albo najpierw upiec sam spód, który dopiero potem wypełniamy nadzieniem. Trzeci sposób łączy się z zastosowaniem suchej fasoli – wykładamy formę ciastem, na ciasto kładziemy pergamin na który wysypujemy fasolę, która obciąży trochę ciasto. Dzięki temu nie wyrośnie ono za bardzo. Pod koniec pieczenia tarty zdejmujemy pergamin z fasolą, a następnie dopiekamy całość już wypełnioną nadzieniem.

Zobacz też: Jak zrobić tartę z jagodami?

Nadzienie

Tarta jest niczym bez nadzienia, w naszym przypadku może ono być mniej lub bardziej słodkie, możemy użyć na przykład masy migdałowej lub zrobić masę z serka ricotta.

W tym drugim przypadku potrzebujemy około 500 gram ricotty, 2 jaja, łyżkę mąki ziemniaczanej, 125 gram cukru oraz laskę wanilii tudzież esencja z tej ostatniej.

Ubijamy jaja z cukrem, dodajemy mąkę i wanilię, na końcu ricottę. Masą wykładamy spód tarty.

Wkładamy do piekarnik nagrzanego do ok. 180 stopni, pieczemy w granicach 40 minut. Jeżeli najpierw wypiekamy spód pamiętajmy o podzieleniu tego czasu – najpierw pieczemy ciasto około 20 minut, po czym dodajemy nadzienie i dopiekamy.

Cztery całe figi kroimy na plasterki wykładamy nimi górę tarty. Możemy także ją polać miodem.

Żeby owoce się za bardzo nie przypiekły, możemy jej dodać na perę minut przed zakończeniem pieczenia, jak już zetnie się masa serowa.

Zobacz także: Co trzeba wiedzieć o słonych tartach?

Redakcja poleca

REKLAMA