Jak zrobić grecką pastę fava?

Pasta fava to doskonały pomysł na przystawkę. fot. kcz
Fava to popularna w Grecji pasta z żółtego grochu i oliwy, która świetnie smakuje z pieczywem. Podpowiadamy, jak zrobić prawdziwą grecką favę.
/ 26.09.2011 09:18
Pasta fava to doskonały pomysł na przystawkę. fot. kcz

Przygotowania

Szklankę łuskanego żółtego grochu (około 200 gram)  moczymy przez noc (albo chociaż parę godzin jeśli nie mamy czasu), po czym odcedzamy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy. Woda powinna sięgać około jednego centymetra poza powierzchnię grochu.

Do gotującego się grochu dodajemy pokrojone dwie cebule,  listek laurowy. Gotujemy aż groch będzie miękki. Następnie odcedzamy i wyjmujemy listek.

Polecamy też: Jak zrobić tradycyjną sałatkę grecką?

Miksujemy - ręcznie lub mechanicznie

Teraz musimy przygotować narzędzie, za pomocą zetrzemy lub zmiksujemy groch. Najlepiej sprawdza się zwykły blender. Jeżeli go nie posiadamy wystarczy drewniany tłuczek, musimy się wtedy liczyć z niedokładnie startą masą i kawałkami grochu – nie jest to wielka przeszkoda, taka pasta też smakuje pysznie, w niektórych greckich tawernach spotyka się właśnie taką, bardziej tradycyjną wersję z czasów, kiedy roboty kuchenne nikomu się jeszcze nie śniły.

W trakcie, kiedy będziemy ucierać groch wlewamy do niego stopniowo półtora, do dwóch szklanek oliwy z oliwek, a także sok wyciśnięty z cytryny lub dwóch. Dodajemy do smaku sól i pieprz. Gotową pastę posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem.

Oliwy i soku z cytryny dodajmy tyle, żeby pasta odpowiadała nam swoją gęstością (im więcej oliwy tym będzie rzadsza) i kwaśnym posmakiem.

Pastę podajemy z pieczywem – świetnie sprawdza się pieczywo ciemne ale jeśli chcemy kontynuować greckie eksperymenty kulinarne warto podać pastę fava z chlebkiem pita.

Zobacz też: Jak samemu zrobić chlebek pita?

Redakcja poleca

REKLAMA