Jak zrobić gotowanego homara z Maine?

 Gotowane homary z Maine wpisuje się w tradysje festiwalu gotowania homarów.
Maine słynie ze wspaniałych homarów. Gotowane homary z Maine w aromatycznym wywarze są prawdziwą legendą.
/ 22.11.2010 14:50
 Gotowane homary z Maine wpisuje się w tradysje festiwalu gotowania homarów.

Jeden z największych festiwali kulinarnych na świecie to właśnie festiwal homara z Maine. W tym stanie, w przydrożnych barach, zamiast hamburgera można zjeść wspaniałą bułkę z mięsem homara. Kupienie homarów w Polsce przestało graniczyć z niemożliwością. Amatorzy tego mięsa zapłacą za nie niemało, ale gdy się coś bardzo lubi…

Polecamy: Homary

Aby przygotować homara tak, jak przygotowuje się go na północy Stanów Zjednoczonych, potrzebne będą:

4 litry wody
3 gałązki świeżego tymianku
natka pietruszki
2 liście laurowe
1 cytryna
1 szklanka białego wytrawnego wina
1 łyżka pieprzu czarnego
1 / 4 szklanki soli morskiej (jeśli nie ma – zwykłej)
4 (2 kg) homary

Wlewamy wodę do wysokiego garnka i podgrzewamy. Gdy jest już prawie wrząca wrzucamy tymianek, natkę pietruszki i liście laurowe. Można je wszystkie związać bawełnianym sznurkiem, żeby ułatwić sobie potem ich wyjęcie. Następnie kroimy cytrynę na pół, wyciskamy z niej sok do wody, a potem wyciśniętą wkładamy do gotującego się płynu. Teraz jeszcze wlewamy wino, pieprz i sól. Doprowadzamy do wrzenia.

Przecinamy sznurki, którymi związane są szczypce homara i wkładamy go do zamrażalki na 15 minut. Po tym czasie wkładamy homary do garnka, głową do dołu. Gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie szczypce homara powinny być czerwone, a odwłok zwinięty. Wyjmujemy homary z wrzącej wody wraz ze szczypcami i kładziemy na talerzu.
W rondelku topimy masło i podajemy do homara w osobnej miseczce.

Polecamy: Jak przygotować owoce morza?

Redakcja poleca

REKLAMA