Chowders bardzo ewoluowały w czasie, a w ich skład wchodziły (najczęściej) różne owoce morza, ziemniaki, a także wieprzowina. Jednym z klasycznych wariantów tej zupy jest corn chowder.
Aby zasmakować amerykańskiego chowdera, zgromadźmy w kuchni 2 plasterki boczku, pokrojonego w paski, 1 łyżkę masła, 1 cebulę pokrojoną w kostkę, 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej, 2 szklanki świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy. Może być też odsączona kukurydza z puszki, 1 pokrojony w kostkę ziemniak, 3 szklanki mleka, 1 / 2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu, 1 łyżeczka soli, szczypta gałki muszkatołowej.
Polecamy: Pieczona kukurydza w kolbach
W rondlu z ciężkim dnem smażymy boczek na maśle (mieszając, na średnim ogniu), aż będzie uduszony. Dodajemy mąkę i cebulę, a następnie dusimy przez 5 minut. Potem dodajemy ziemniaki, kukurydzę, mleko, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Gdy płyn zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki zrobią się miękkie.
Aby zagęścić zupę można zastosować pewien trik – chochelkę chowderu przelewamy do melaksera i miksujemy, a następnie dodajemy do niezmiksowanej masy. Można też użyć twistera i częściowo zmiksować zupę w garnku. Doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową i podajemy gorącą, posypaną np. pietruszką.
Zobacz również : Na pomoc zupie bez smaku.