Jak zrobić chałwę?

Swoim smakiem chałwa kusi nas na sklepowych półkach. By na zakupach nie dać się skusić słodyczom… przygotuj chałwę samodzielnie! Dziś podpowiadamy jak zrobić chałwę.

fot. Nieznane

Chałwa to esencja słodyczy. Jest popularna na Bałkanach, na zachodzie Azji i w krajach śródziemnomorskich. Jako wyrób cukierniczy jest również dostępna w sklepach w Europie. Wytwarza się ją z karmelu i miazgi nasion roślin oleistych. Warto przygotować chałwę samemu, ponieważ nic nie smakuje tak, jak słodkości domowej roboty, poza tym wiemy, co jemy.

Można urozmaicić jej tradycyjny smak poprzez dodanie do niej orzeszków pistacjowych, kakao, rodzynek i innych bakalii, aromatów. Istnieją różne rodzaje chałwy, różniące się rodzajem nasion wykorzystywanych do produkcji, np. sezam, mak, nasiona słonecznika, orzechy.

Przygotowanie chałwy wcale nie jest trudne. Najprostszą wersją jest chałwa sezamowa z miodem. Trzeba zaopatrzyć się w sezam, który można kupić w każdym sklepie z nasionami, ziarnami, produktami zbożowymi. Ilość sezamu zależy od tego, jak dużo chałwy chcemy przygotować.

Zobacz też: Jakie są różnice między miodami?

Na początek sezam należy uprażyć na małym ogniu, na patelni, najlepiej teflonowej (ponieważ nadaje się do smażenia bez tłuszczu). Warto pamiętać o tym, że – owszem – prażony sezam zmienia kolor, ale trzeba uważać, by go nie przypalić i nie zrumienić – wówczas zmienia swój smak i chałwa nie będzie już tak smaczna. W ten sposób przygotowane nasiona trzeba odstawić do wystygnięcia.

Następnie, sezam  należy zmielić, np. przy użyciu elektrycznego młynka do kawy. Trzeba to zrobić dokładnie: tak, by uzyskać w miarę jednolitą konsystencję. Sezam sam w sobie jest gorzki, dlatego należy dodać do masy dobrej jakości miodu, koniecznie w płynnej konsystencji (tylko taki uda nam się prawidłowo wymieszać z masą sezamową). Na 100 g sezamu powinno się dodać 2 łyżki miodu, ale oczywiście stopień słodkości chałwy zależy od indywidualnych upodobań smakowych.

Zobacz także: Więcej o sezamie.

Na koniec chałwę należy przełożyć do prostokątnego naczynia i włożyć do lodówki tak, by zastygła. Po 3 godzinach chałwa jest gotowa do spożycia: można ją pokroić w kosteczki. Warto urozmaicić smak i wygląd własnoręcznie przygotowanych słodyczy. Do chałwy można dodać pokruszone orzechy arachidowe, ziemne, lub pistacjowe (koniecznie bez łupinek!), a także rodzynki, suszone czy kandyzowane owoce. Do masy można również dodać aromaty, np. migdałowy, rumowy, czy cytrynowy. Miód możemy zastąpić karmelem przygotowanym z rozpuszczonego cukru. Smacznego!

Polecamy: Jak zrobić karmel?

SKOMENTUJ (11)
Kurczak po marokańsku - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (11)
~Agata/2 lata temu
Hmmm,ten przepis to raczej nie na chalwe!Chalwa to cos wiecej niz tylko sezam i miod.Nawet po wstawieniu do lodowki nie da sie pokroic i bedzie sie kruszyc.
~basia/3 lata temu
dzisiaj dobrej chałwy nie kupisz.masz racje to jest mazidło a nie chałwa.Pamietam chałwe z dziecinnych lat...krucha,miala rurki,ktore przyjemnie trzaskały przy kazdym ugryzieniu,w smaku niepowtarzalna.Byla sprzedawana w blokach.A dzisiaj.....slodycz maziowata,bez smaku...ochyda!!!!!
Ewelinka14/4 lata temu
To ja chyba spróbuję! Ktosiek - to o czym mówisz, to akurat nie jest popularna u nas chałwa, a PISMANIYE!
POKAŻ KOMENTARZE (11)