Jak zrobić boston brown bread?

Amerykański boston brown bread to pyszny chleb, idealny do tostów.
Boston brown bread to lekko słodkawy, miękki chleb. Podaje się go na przykład z topionym serkiem. Najciekawsza jest metoda pieczenia. Wypróbujcie ją w domu.
/ 22.11.2010 14:54
Amerykański boston brown bread to pyszny chleb, idealny do tostów.

Składniki:

masło do wysmarowania formy
wrzątek
7 dkg mąki pszennej razowej
7 dkg mąki żytniej
7 dkg mąki kukurydzianej
1 / 2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 / 2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 / 2 łyżeczki soli
1 / 2 łyżeczki utłuczonego w moździerzu ziela angielskiego
17 dkg melasy
szklanka maślanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 / 2 łyżeczki skórki pomarańczowej
2 puste puszki metalowe – np. po ananasie

Zobacz także: Jak zrobić brownie?

1. Rozgrzej piekarnik do 160 st. Celsjusza
2. Wysmaruj wnętrze puszek masłem.
3. Podgrzej wodę na wrzątek.
4. W misce wymieszaj mąkę pszenną, żytnią, kukurydzianą, sodę, proszek do pieczenia, sól i utłuczone ziele angielskie.
5. Zmieszaj melasę, maślankę, ekstrakt wanilii (ewentualnie zastąp cukrem waniliowym) i skórkę, a następnie połącz z sypkimi składnikami.
6. Wypełnij mieszanką puszki – po równo.
7. Przykryj je folią aluminiową i obwiąż sznurkiem, aby dobrze się trzymała.
8. Wstaw puszki do głębokiego naczynia żaroodpornego i wlej do niego wrzątek – tyle, by woda sięgała do ¾ wysokości puszki.
9. Ostrożnie wstaw do rozgrzanego piekarnika na dolną półkę.
10. Piecz przez 1 godzinę i 15 minut lub do momentu, gdy krawędzi chleb zacznie „wylewać” się z puszki.
11. Po upieczeniu, wyjmij puszki z wody i ostudź. Chłodne wstaw do lodówki na 1 godzinę.
12. Wyjmij z puszki chleb (jak babkę z foremek). Jeśli będą trudności – wsuń nóż między ciasto a ściankę puszki i okrój chleb dookoła.
13. Boston brown bread kroimy w krążki i podajemy z fasolą lub opiekamy w tosterze, a następnie smarujemy topionym serkiem.

Polecamy: Ikony amerykańskiej kuchni

Redakcja poleca

REKLAMA