Cytrynowa spółka
Indonezyjska gospodyni z ochotą sięga po przyprawy, które daniom nadają świeży, nieco cytrusowy posmak. Trawę cytrynową albo mieli się i używa w postaci gotowej pasty smakowej, albo świeżą miażdży, związuje i wrzuca do potrawy, by podczas gotowania bądź duszenia powoli oddawała swój cytrynowy aromat i posmak. Równie często w potrawach pojawiają się liście limonki kaffir. Mogą być suszone i używane jak liście laurowe, bądź podawane na świeżo. W całości wrzuca się je na przykład do potrawek curry, by oddały swój intensywny aromat. Można je także siekać i dodawać do warzyw.
Zobacz też: Jak zrobić kurczaka z trawą cytrynową?
Aromaty korzenne
Wśród przypraw chętnie stosowanych w kuchni indonezyjskiej nie brakuje też przypraw znanych nam z kuchni innych krajów, również europejskich. Smakosze rozpoznają w wielu potrawach nuty cynamonu, kolendry, kardamonu czy anyżu gwiazdkowatego. Pojawia się tam także lukrecja, fenkuł i kmin rzymski. Gorzkawy smak wielu z nich doskonale współpracuje z powszechnie wykorzystywanym w wielu potrawach mleczkiem kokosowym.
Galangal
Powszechnie stosowany przez Indonezyjczyków jest galangal. Przypomina ma nieco imbir, choć ma nieco jaśniejszy kolor. W jego smaku pojawiają się nie tylko nuty imbirowe, ale też posmak pieprzu i cytryny, niektórzy wyczuwają też goździki. Można go jeść w różnych formach. Bywa mielony i dodawany do potraw typu curry, by wzmocnić ich aromat oraz wyrazistość. Może być tarty lub krojony na cieniutkie plasterki, bywa mrożony lub suszony. Dodany do herbaty podnosi jej atrakcyjność, a także właściwości prozdrowotne. Zawiera bowiem dużo witaminy C i C oraz magnez i cynk. Podnosi odporność, poprawia trawienie, jest tez stosowany jako afrodyzjak.
Zobacz także: Afrodyzjaki na kolację we dwoje