Jak robi się sałatkę z kuskusu?

Kuskus może być głównym składnikiem marokańskiej sałatki.
Kuskus należy zjeść w ciągu 2-3 dni od jego przygotowania. Za to sposobów przygotowania sałatek na jego bazie jest więcej niż trzy. Znaaaacznie więcej!
/ 10.01.2011 01:07
Kuskus może być głównym składnikiem marokańskiej sałatki.

Zobacz także: Kuskus

Jeśli wprowadzicie kuskus do waszego domowego menu, z pewnością odkryjecie, że może stanowić on ciekawą alternatywę dla makaronu. I z pewnością przyrządza się go szybciej.
Kuskus jest dość podatny na barwienie poprzez dodanie innych składników (pomidorów, buraczków, mielonego kminu, papryki), ale i tak stanowi wdzięczną i apetycznie wyglądającą bazę pod bardzo wiele sałatek.

Oto jeden z klasycznych zestawów smakowych. Prosto z marokańskich targów!

Przygotujmy:
1½ szklanki kuskus
¼ szklanki soku pomarańczowego
Łyżka musztardy
Łyżka siekanego, świeżego tymianku (lub pół suszonego)
Łyżeczka startej, sparzonej skórki pomarańczowej
2 szklanki osolonej, wrzącej wody
Szklanka siekanej natki pietruszki
Pół szklanki drobno siekanego szczypiorku
Pomarańcza obrana i pokrojona w plastry
Łyżka soku z cytryny
Grubo mielony pieprz do smaku

W misce mieszamy kuskus, sok pomarańczowy, musztardę (najlepiej Dijon) tymianek oraz skórkę pomarańczową. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
Następnie widelcem rozdrabniamy zbity kuskus. Dodajemy posiekaną pietruszkę, szczypiorek, plastry pomarańczy i sok z cytryny. Mieszamy i doprawiamy pieprzem (ewentualnie można też dodać pieprz cayenne).
Taka sałatka doskonale zgrywa się ze smażoną lub grillowaną rybą. Ale może też stanowić osobne danie.

Zobacz także: Algierski kuskus

Redakcja poleca

REKLAMA