Marynata rządzi
Istotą jerk jest marynowanie. Mięso wieprzowe lub drobiowe jest marynowane specjalną mieszanką przyprawową, co gwarantuje potem doskonały, niepowtarzalny smak. U podstaw tego sposobu przygotowywania mięsa leży konserwujące działanie marynat. Zamarynowane mięso nie tylko zyskiwało na smaku, ale można było je dłużej przechowywać. W czasach przedlodówkowych ocalenie mięsa przed psuciem było nie lada wyzwaniem, zwłaszcza gdy upolowano duże zwierzę i nie można go było zjeść od razu. Zaczęto wówczas smarować mięsne kawałki rozmaitymi przyprawami i suszyć na słońcu lub wędzić w specjalnych jamach ziemnych.
Zobacz także: Jak się w Chile przyrządza mięsa?
Ziele angielskie i chili
Do podstawowych składników marynaty jerk należy oliwa, ziele angielskie i pikantna papryczka chili, ale towarzyszy im całe mnóstwo innych dodatków. Każdy miejscowy kucharz ma własne pomysły na zestawy przypraw i ich proporcje. Najczęściej dodaje się jeszcze sól, pieprz, sok z limonki, gałkę muszkatołową oraz imbir, ale wiele osób dorzuca jeszcze cynamon, musztardę, ocet winny, brązowy cukier i zioła. Mięso należy pokroić na plastry lub w kostkę, a następnie wymieszać dokładnie z przygotowaną marynatą. Odstawić na co najmniej godzinę, choć najpełniej przejdzie smakiem, pozostając w lodówce przez kilka godzin, a nawet całą noc. Po tym czasie mięso można grillować, usmażyć lub upiec. I to wszystko. Mięso powinno być bardzo aromatyczne i kruche. Wystarczy podać je z surówką. Jeśli do marynaty dodaliśmy więcej przypraw korzennych, mięsu może towarzyszyć salsa owocowa, która dobrze podkreśli egzotyczne składniki marynaty.
Zobacz także: Jak przyrządzić mięso w brazylijski sposób?