Jak przygotować crostini?

Crostini - pyszne, kolorowe kanapeczki.
Te maleńkie chrupiące kanapeczki mogą stać się przebojem każdego spotkania towarzyskiego. Crostini są smaczne, zabawne i za każdym razem zaskakują swoim nakryciem. A jak je przygotować?
/ 11.01.2011 14:07
Crostini - pyszne, kolorowe kanapeczki.

Magia chleba

Crostini na pierwszy rzut oka wydają się po prostu mniejszą wersją równie popularnej we Włoszech bruschetty. Ale to tylko pozory. Tradycyjnie bruschettę przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie, natomiast do crostini bierze się pieczywo białe. Włosi często sięgają po ciabattę. Kanapeczki rzeczywiście powinny być malutkie, choć nie muszą być na jeden kęs. Kromki o grubości około jednego centymetra opieka się, naciera czosnkiem, soli, pieprzy i skrapia oliwą.

Zobacz także: Jak zrobić przepyszne zapiekanki na bagietce?

Urok wielu dodatków

Do tradycyjnego toskańskiego crostini przygotowuje się pastę z drobiowych wątróbek. Jednak opieczona kromka bez trudu przyjmie również inne składniki. Można pożyczyć z bruschetty mieszankę świeżych pomidorów i bazylii lub pozwolić działać swojej wyobraźni. Jeśli chcemy bardziej wytwornie, możemy położyć nieduży plasterek włoskiej szynki i pokrojonego w plastry melona lub kawałek świeżej figi. Efektownie wyglądać będzie mieszanka rozmaitych ziół, lekko przesiekanych i posypanych startym pecorino. Można też zrobić pastę z gotowanej fasoli z czosnkiem, nie będzie może zbyt widowiskowa, ale jej smak zrównoważy skromny wygląd. Włoski charakter crostini podkreślimy też mozzarellą, do której można tradycyjnie dodać pomidory lub sięgnąć po zupełnie inne towarzystwo, na przykład świeże zioła lub bardzo pikantną oliwę.

Zobacz także: Sery twarde

Redakcja poleca

REKLAMA