Jak jeść kaki?

Jak jeść kaki? Czy należy to robić za pomocą łyżeczki?

Jak jeść kaki? fot. Fotolia

Kaki to egzotyczny owoc hebanowca wschodniego, zwany często jabłkiem Orientu lub hurmą wschodnią. Inną jego popularną nazwą jest persymona. Importowany jest z wielu krajów, dlatego możemy spotkać w sklepach różne rodzaje kaki. Owoce te dostarczają witaminę C, A, wapń i karoteny. Odmiany z ośmioma pestkami zawierają także sporą ilość taniny. Jak jeść kaki? Nie należy używać do tego łyżeczki. Trzeba umyć owoc i obrać ze skórki, a potem pokroić na cząstki.

Jak wygląda kaki?

Jabłka Orientu przypominają zewnętrznie duże pomidory z czterema ciemnozielonymi liśćmi kielichowymi przy ogonie. Skórka ma kolor pomarańczowo-czerwony lub złoto-żółty, należy jednak pamiętać aby lepiej usunąć ją przed spożyciem owocu. Miąższ kaki jest słodki i miękki, przypomina w smaku brzoskwinię lub morelę z lekkim posmakiem waniliowym.

noże kuchenne Fiskars 854017 FunctionalForm - zestaw nożyKrojenie warzyw i owoców nigdy nie było szybsze i prostsze! Już teraz sprawdź ofertę noży marki Fiskars już od 19,99 PLN

Czy rozpoznajesz co to za owoce? Rozwiąż QUIZ!

Dojrzałe owoce przechowujemy w lodówce maksymalnie dwa dni, możemy także je zamrozić w całości, ale bez liści! Mniej dojrzałe okazy powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Jak jeść kaki?

Na surowo kaki najlepiej smakuje w sałatce owocowej - dobrze komponuje się z ciemnymi winogronami, kiwi, mandarynkami, bananem, a nawet gruszką. Mało kto wie, że kaki świetnie nadaje się na przetwory, np. dżemy.
 

Aby przygotować kaki do jedzenia należy je umyć i obrać ze skórki, a następnie kroić w cząstki lub w kostkę - jeśli chcesz je do czegoś dodać.

Oczywiście możemy jeść je także pokrojone na kawałki, bez żadnych dodatków wystawić na słońce i spożywać po wysuszeniu - w smaku przypominają wówczas figi.

Jak obrać granat? Instrukcja krok po kroku

Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (33)
/tydzień temu
Ja kaki nigdy nie obieram. Ze skórką jest lepsze, więcej tekstur ;). A co do dodawania do sałatek, robienia dżememów, pieczenia, suszenia czy gotowania nigdy nie próbowałam i niestety chyba nie spróbuję. Za każdym razem gdy tylko widzę ten owoc nie mogę się opanować i pożeram go w całości. A smak... smak jest nie do opisania... tego po prostu należy spróbować.
/2 tygodnie temu
kiedy dodajemy żelatynę?
/miesiąc temu
Zdecydowanie lepsze sa ze skórką. Skórka nadaje chrupkośc dla tego owocu. Wystarczy tylko dobrze umyć
POKAŻ KOMENTARZE (30)