Jak jeść kaki?

Jak się je kaki? Czy kaki należy jeść za pomocą łyżeczki? Wbrew powszechnej opinii owoce te uprawiane są nie tylko w Chinach i Japonii, ale także w Australii i Nowej Zelandii. Zobacz, jak się je kaki!

jak się je kaki

Fot. Fotolia

Czym jest kaki?

Kaki to egzotyczny owoc hebanowca wschodniego, zwany często jabłkiem Orientu lub hurmą wschodnią. Importowany jest z wielu krajów, dlatego możemy spotkać w sklepach różne rodzaje kaki. Owoce te dostarczają witaminę C, A, wapń i karoteny. Odmiany z ośmioma pestkami zawierają także sporą ilość taniny.

Jabłka Orientu przypominają zewnętrznie duże pomidory z czterema ciemnozielonymi liśćmi kielichowymi przy ogonie. Skórka ma kolor pomarańczowo-czerwony lub złoto-żółty, należy jednak pamiętać aby lepiej usunąć ją przed spożyciem owocu. Miąższ kaki jest słodki i miękki, przypomina w smaku brzoskwinię lub morelę z lekkim posmakiem waniliowym.

Zobacz także: Czy rozpoznajesz co to za owoce?

Dojrzałe owoce przechowujemy w lodówce maksymalnie dwa dni, możemy także je zamrozić w całości, ale bez liści! Mniej dojrzałe okazy powinny znajdować się w temperaturze pokojowej przez dwa – trzy dni.

Jak się je kaki?

Na surowo najlepiej smakuje w sałatce owocowej – dobrze komponuje się z ciemnymi winogronami, kiwi, mandarynkami, bananem, a nawet gruszką. Mało kto wie, że kaki świetnie nadaje się na przetwory, np. dżemy.

Aby przygotować kaki do jedzenia należy je umyć i obrać ze skórki, a następnie kroić w cząstki lub w kostkę – jeśli chcesz je do czegoś dodać.

Oczywiście możemy jeść je także pokrojone na kawałki, bez żadnych dodatków wystawić na słońce i spożywać po wysuszeniu – w smaku przypominają wówczas figi.

Zobacz także: Tamarillo owoc nietypowy

Panna cotta z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (30)
KOMENTARZE (30)
~maniuś/7 miesięcy temu
Ja połykam je w całości i dobrze się czuję.
~gość/rok temu
Reklamy sa irytuace
~xyz/rok temu
Ja jadam ze skórką, jest smaczna, a jeszcze żyje.
POKAŻ KOMENTARZE (30)