Jak gotować kuskus?

Wielkie półmiski wyłożone kuskusem, aromatyczne sosy z różnorakim mięsem, faszerowane warzywa, góra owoców, a wszystko to bardzo kolorowe. Takie egzotyczne widoki możemy zaserwować sobie nie tylko w Maroku, ale i we własnym domu. Zacznijmy od gotowania kuskusu.

Tradycyjny kuskus, jaki możemy znaleźć m.in. w kuchniach marokańskich gospodyń, wymaga pewnego zachodu, aby go odpowiednio przygotować (długie gotowanie na parze, w specjalnych naczyniach). Produkt, jaki możemy znaleźć m.in. na polskim rynku jest już częściowo przetworzony, w związku z czym jego gotowanie jest znacznie prostsze. 

Zobacz także: Lahm Lhalou

Ale można to zrobić na kilka sposobów.
Metoda 1
Najbardziej chyba popularna – należy zagotować wodę, osolić ją, przelać do miski i do wrzątku dodać kuskus. Wymieszać, przykryć na 5 minut. A potem rozdrobnić kuskus widelcem i gotowe.
Przyjęte proporcje płynu do ilości kuskusu są następujące – na jedną szklankę kuskusu potrzeba 1i1/4 szklanki płynu – np. wrzącej wody, wrzącego bulionu, sosu czy soku pomarańczowego. Przy czym jeśli używamy wody, dość częstą praktyką jest dodawanie do niej 1-2 łyżek oliwy z oliwek lub łyżki masła.
Metoda 2
Kuskus można przygotować na patelni, podobnie jak ryż. Szklankę kuskusu wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na której wcześniej roztopiliśmy łyżkę masła. Podsmażamy kilka minut, a następnie zalewamy 1 i ¼ szklanki bądź osolnej wody, bądź bulionu, bądź soku pomarańczowego.
Gdy płyn zawrze, zmniejszamy ogień na minimalny poziom i pozwalamy, aby kuskus wchłonął płyn. Nie przykrywamy go. Na koniec rozdrabniamy widelcem.
Metoda 3
Kuskus można też gotować na parze. Użyjmy do tego celu parownika – bądź metalowego bądź bambusowego. Ponieważ kuskus jest drobny, spod parownika, na który wyłożymy nasz składnik dobrze jest wyściełać czystą ściereczką bawełnianą, tetrą lub gęstą gazą.
Reszta jest już prosta – do garnka wlewamy wodę, a gdy się zagotuje, nakładamy na garnek parownik z kuskusem i gotujemy bez przykrycia. Należy pamiętać, że kuskus zwiększa swoją objętość ok. 2 i 5 raza.

Zobacz także: Co jest potrzebne w algierskiej kuchni?

Sałatka Waldorf z kurczakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (2)
KOMENTARZE (2)
~analfabeta/4 lata temu
"2 i 5 raza" ...jęz. polskiego już nie pamiętamy?
SoulWriter/5 lat temu
Szybki w przygotowaniu, a przy tym pyszny! Najlepiej podawać z mięsem kurczaka jak dla mnie i słodkim sosem. Polecam.