Jak dobrać odpowiednie tajskie sosy i pasty?

Najpopularniejszą wśród tajskich past jest curry, występująca najczęściej w trzech wersjach: czerwonej (na bazie czerwonych, świeżych i suszonych papryczek), zielonej (ostrzejszej, na bazie zielonej papryczki i liści kolendry) oraz żółtej (z papryczkami chili i kurkumą).
Tajowie, podając posiłek, stawiają wszystkie przygotowane dania na stole a oddzielnie miseczki z ryżem. Dania są wnoszone po kolei, każdy nakłada małe porcje do swojego ryżu i doprawia podanymi oddzielnie sosami. Posiłek składa się zwykle z kilku dań: przystawek, zupy oraz jednej lub dwóch potraw z sosem.
/ 24.10.2010 13:00
Najpopularniejszą wśród tajskich past jest curry, występująca najczęściej w trzech wersjach: czerwonej (na bazie czerwonych, świeżych i suszonych papryczek), zielonej (ostrzejszej, na bazie zielonej papryczki i liści kolendry) oraz żółtej (z papryczkami chili i kurkumą).

Właśnie przebogate w smaku sosy stanowią o tak wielkiej różnorodności kuchni tajskiej. Stanowią one, obok różnych past, kwintesencję dodatków królujących na stołach Tajlandii.

Curry - królowa past 

Najpopularniejszą wśród tajskich past jest curry, występująca najczęściej w trzech wersjach: czerwonej (na bazie czerwonych, świeżych i suszonych papryczek), zielonej (ostrzejszej, na bazie zielonej papryczki i liści kolendry) oraz żółtej (z papryczkami chili i kurkumą).

Polecamy: Porady indyjskiej mamy - sosy

Wszystkie są pikantne i wymieszane najczęściej z galangalem, liśćmi i skórką limetki kaffir, trawą cytrynową, startym korzeniem i nasionami kolendry, czosnkiem, szalotką i pastą krewetkową. Wszystkie pasty curry stanowią podstawę dla typowych tajskich potraw typu curry, które można przyrządzać na bazie wody (są wówczas pikantniejsze) lub mleka kokosowego (które tonizuje smak ostrych przypraw). 

Sos rybny (nam plaa) jest w kuchni tajskiej wszechobecny, a zarazem jest najbardziej charakterystyczną przyprawą Dalekiego Wschodu. Ma czerwonawo-brązowy kolor, a powstaje z ryb lub nawet ich odpadów poddanych specjalnej fermentacji. Często jest używany jako marynata do ryb i mięsa, a także jako przyprawa. Warto wiedzieć, że w tajskiej harmonii smaków sos ten zapewnia smak słony. Dlatego używając go, powinniśmy zachować umiar w dodawaniu soli.

Kolejnym, niezmiernie popularnym w Tajlandii, jest sos krewetkowy wyrabiany z suszonych, sproszkowanych i fermentujących krewetek. W procesie powstawania jest na początku jasnoróżowy, a z czasem nabiera barwy szarej i bardziej wyrazistego smaku. Nadaje potrawom charakterystyczny smak; po dodaniu sosu z krewetek dania są słone a zarazem pikantne. 

Dużo innych sosów

Inne typowe sosy, powszechnie używane w Tajlandii, jak i na całym Dalekim Wschodzie to: ostrygowy, sojowy (jasny sos sojowy ma bardziej słony smak, używa się go do przyprawiania potraw podczas ich obróbki cieplnej; ciemny – jest gęstszy, ma głębszy smak i może być używany jako sos stołowy, do maczania potraw), śliwkowy i fasolowy z chili.

Polecamy: Jakie przyprawy na chłody?

W tym miejscu warto jeszcze wspomnieć o sosie, który jest kwintesencją tajskiej kuchni, a należy do kompletnie odmiennej kategorii. Chodzi o tajski sos z orzeszków ziemnych, powstały dzięki melanżowi masła z orzeszków i mleka kokosowego. Tajowie serwują go z wieloma potrawami, np. z ostro doprawionymi daniami warzywnymi, ale również pieczonymi rybami lub potrawami z grilla. Sos ten bywa rozmaicie modyfikowany, np. poprzez dodanie czerwonej papryczki chili.

Redakcja poleca

REKLAMA