Indyjskie samosy z dynią i brokułami

Dodaj też ziemniaki i groszek zielony!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Indyjskie samosy z dynią i brokułami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 90 min
Ilość kalorii: 680 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mąki
  • 1/2 kostki masła
  • szklanka śmietany 18%
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Farsz:
  • 2 duże ugotowane ziemniaki
  • szklanka różyczek brokułu
  • szklanka mrożonego zielonego groszku
  • szklanka dyni pokrojonej w kostkę
  • łyżeczka curry
  • kawałek imbiru (około pięciocentymetrowy)
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka bulionu warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Farsz do pierogów wigilijnych - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na samosy z warzywami - danie prosto z Indii!

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto, zawiń je w folię i odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
  2. Na oleju przesmaż kumin, chili, imbir, curry, czosnek.
  3. Dodaj brokuł, dynię i groszek.
  4. Wlej bulion, gotuj, aż płyn odparuje.
  5. Dodaj ziemniaki, dopraw solą i pieprzem.
  6. Ciasto podziel na 12 kulek. Każdą rozwałkuj na grubość 4 mm. Przekrój na pół. Każdą połówkę złóż w kształt rożka i zlep.
  7. Rożki nadziej farszem, tak aby od góry został zapas ciasta.
  8. Wolne ciasto załóż na siebie i zlep.
  9. Samosy usmaż partiami w głębokim oleju na mocno złoty kolor.
  10. Podawaj z gęstym jogurtem, doprawionym kuminem, czosnkiem i chili.

Zobacz inne dania kuchni świata:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
sekendra/rok temu
samosy z warzywami są super ,jadłam takie w Indiach ale bez dynii